Hlavní obsah

Olympie hoří, křičel zoufalý ředitel muzea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Lesní požáry v Řecku začaly v neděli ráno ohrožovat archeologickou oblast Olympie, kde se zrodila tradice olympijských her. Uvedli to místní hasiči. Požáry, které si v posledních třech dnech vyžádaly 61 mrtvých a velké materiální škody, ničí hlavně poloostrov Peloponés a ostrov Evia.

Článek

Odpoledne se plameny dostaly až na hranici města. "Olympie hoří! Pomozte nám! Fronta (plamenů) dorazila k antickému městu. Musíme odejít," křičel do telefonu zoufalý ředitel místního muzea Christos Giannaras, které muselo být evakuováno.

"Ohně se přiblížily k vesnicím, které leží blízko starobylé Olympie. Zahájili jsme evakuace," řekl už předtím mluvčí hasičů Nikos Diamandis. Hasící letadla a helikoptéry se snaží oslabit sílu plamenů, ale i přesto musí být evakuovány stále další vesnice.

Večer hasiči oznámili: "Hořelo na kopci nad antickou Olympií, ale zabránili jsme plamenům dostat se do archeologického naleziště."

Dodali, že na záchraně Olympie se podílelo šest cisternových letadel, dva vrtulníky, 15 požárních vozidel a 45 hasičů.

Úřady také kvůli ohni zastavily železniční spojení mezi Athénami a Soluní. Jde o jeden z hlavních železničních tahů v Řecku.

Vesničané bojují s plameny nedaleko vesnice Leprio. Foto: REUTERS/John Kolesidis

Mrtvých přibývá

Rozsah a síla živlu se ukázaly nad síly místních záchranářů, a tak na žádost Atén přijíždí do země stále více hasící techniky a odborníků z dalších zemí Evropské unie.

Od pátku zemřelo během silných požárů v Řecku zatím 61 osob. Pět mrtvých těl bylo nalezeno na ostrově Evia. Jeden z rozsáhlých požárů, který si u Areopolis vyžádal šest mrtvých, založil žhář. Řecká policie jej už zadržela. Zatčeni byli i další dva podezřelí.

Reklama

Související témata:

Související články

Při požárech v Řecku zahynulo už 44 lidí

Počet obětí dvou rozsáhlých lesních požárů, které na řeckém poloostrově Peloponés zuří od čtvrtečního večera, v sobotu výrazně vzrostl. Počet obětí dosáhl...

Výběr článků

Načítám