Hlavní obsah

Soud potvrdil Navalnému trest za porušení podmínky

– Moskva
Novinky, mso

Moskevský soud v sobotu potvrdil trest vězení za porušení podmínky opozičnímu předákovi Alexeji Navalnému. Dobu odnětí svobody mu zkrátil o šest týdnů na zhruba 2,5 roku, uvedla agentura TASS.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Alexej Navalnyj u souduVideo: Reuters

 
Článek

„Po vyslechnutí názorů obou stran změnil soud rozhodnutí soudu nižší instance a z trestu ubral šestitýdenní období od prosince 2014 do února 2015, které Navalnyj strávil v domácím vězení. Zbylá rozhodnutí zůstávají v platnosti,“ odůvodnil rozsudek soudce Dmitrij Balašov.

Navalnyj si v sobotu u soudu vyslechne dva rozsudky

Evropa

Na začátku února letošního roku odsoudil Simonovský soud v Moskvě Navalného k 3,5letému odnětí svobody za porušení podmínky dříve uloženého trestu z roku 2014 týkající se údajné zpronevěry spojené s francouzskou kosmetickou firmou Yves Rocher.

„Skvělé, trest snížili o jeden a půl měsíce,” řekl Navalnyj ironicky v soudní síni po ohlášení verdiktu.

Do trestu se ale Navalnému započítalo 10 měsíců domácího vězení, takže měl původně strávit za mřížemi 2 roky a 8 měsíců. Navalnyj soudní proces označil za absurdní. Zdůraznil, že verdikt má zastrašit miliony Rusů.

Evropský soud pro lidská práva žádá Navalného propuštění

Evropa

Proti odsouzení Navalného se v Rusku zdvihla vlna nevole. Navzdory úředním zákazům a policejním hrozbám vyšly do ulic desetitisíce Rusů s požadavkem, aby byl kritik Kremlu propuštěn. Okamžité propuštění žádaly také přední světové mocnosti včetně USA, Německa či Británie. Proti rozsudku se ohradil také český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Reklama

Výběr článků

Načítám