Hlavní obsah

Odhalen po 30 letech. Brutální postrach Paříže teď raději spáchal sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let děsil Paříž sériový vrah přezdívaný Le Grêlé (Zjizvený). Pachatele se tehdy nepodařilo odhalit. Až nyní na konci září se k činům v dopise na rozloučenou přiznal 59letý bývalý četník a policista François Verove, poté spáchal sebevraždu. Potvrdily to testy DNA, uvedla v pátek stanice BBC. Stíhán byl za čtyři vraždy a šest znásilnění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pachatel mezi lety 1986 a 1994 znásilnil a zavraždil několik žen a dívek. Jeho obětí byla i jedenáctiletá Cécile Blochová, která v roce 1983 nepřišla do školy ve Fontainbleau. Vrah ji znásilnil, pobodal a uškrtil.

Případ se dlouho nedařilo odhalit. Průlom přišel až nyní, když se vyšetřovatelé rozhodli poslat dopisy 750 bývalým četníkům, kteří sloužili v době vražd v oblasti Paříže, aby odevzdali vzorek DNA. Françoisi Verovemu policie 24. září oznámila, že má o pět dní později přijít kvůli poskytnutí vzorků DNA. Tři dny po výzvě nahlásila jeho žena, že Verove zmizel.

Jeho tělo bylo nalezeno v pronajatém bytě v Grau-du-roi u Montpellieru na pobřeží Středozemního moře. Vedle něj byl i dopis na rozloučenou. V něm se Verove přiznal k některým činům a dodal, že po roce 1997 se už ničeho nedopustil.

Vzorky DNA Veroveho se shodovaly s několika vzorky odebranými na místech činů. Je mezi nimi vražda 38letého Gillese Politiého a jeho německé au pair Irmgard Müllerové. Podle místních médií je spojován i s vraždou 19leté Kariny Leroyové z roku 1993. Měl znásilnit i 26letou Němku a dvě dívky ve věku 11 a 14 let, jimž se představil jako policista. Verove pracoval nejprve jako četník, pak jako policista, než byl penzionován.

Zjizvený se mu říkalo hned po vraždě Blochové, jejíž tělo bylo objeveno pod kobercem ve sklepě domu, kde bydlela, protože její polorodý bratr Luc Richard viděl v den zločinu ve výtahu muže s jizvami po akné. Pomohl vytvořit identikit a dodal, že muž působil „velmi sebejistě“.

Reklama

Výběr článků

Načítám