Hlavní obsah

Obžalovaný rumunský premiér po tragédii v bukurešťském klubu končí

Novinky, rei
Bukurešť
Aktualizováno

Rumunský premiér Victor Ponta odstupuje z funkce i s celou svou vládou. Demisi podává v atmosféře protivládních protestů po pátečním požáru v nočním klubu v Bukurešti, při němž zemřelo 32 lidí. Ponta ale také už několik týdnů čelí obžalobě.

Foto: Inquam Photos/Files, Reuters

Odstupující rumunský premiér Victor Ponta

Článek

„Victor Ponta se vzdává svého mandátu. Někdo na sebe musí vzít zodpovědnost za to, co se stalo. Toto je vážná věc a my slibujeme rychlé vyřešení situace,“ ohlásil před novináři v parlamentu předseda vládnoucí sociálnědemokratické strany Liviu Dragnea.

„Pravděpodobně jste si všimli tisíců lidí včera večer a také toho, co požadovali,“ dodal Dragnea v narážce na úterní demonstraci v centru Bukurešti, jíž se zúčastnilo více než 13 tisíc lidí. Protestující požadovali demisi předsedy vlády i ministra vnitra Gabriela Oprey.

„Doufám, že rezignace vlády uspokojí lidi, kteří byli v ulicích. Musím přiznat, že hněv ve společnosti je oprávněný. Unesu politické bitvy, ale nemohu vyhrát nad lidmi,” prohlásil k svému odstoupení Ponta, s nímž také automaticky skončí celá vláda, až prezident nominuje nový kabinet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v rumunském klubuVideo: Reuters

Veřejnost pobouřil tragický požár v bukurešťském hudebním klubu, při němž zemřelo 32 lidí. Návštěvníci metalového koncertu měli k dispozici pouze jediný východ a z prohlášení rumunského prezidenta Klause Iohannise plyne, že nedostatečná mohla být i další bezpečnostní opatření.

Pontova pozice se stala pro vládnoucí socialisty neúnosnou, ačkoli jeho vláda koncem září ustála parlamentní hlasování o nedůvěře vyvolané v důsledku jeho obžalování. [celá zpráva]

Prokuratura Pontu obžalovala z daňových úniků, praní špinavých peněz a padělání listin. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám