Hlavní obsah

Obyvatelé řeckých ostrovů okupují místa určená pro střediska migrantů

Spor mezi vládou v Aténách a obyvateli pěti ostrovů (Lesbos, Chios, Samos, Leros a Kos) o výstavbu nových záchytných středisek se zostřuje, píše v pondělí agentura DPA. Na ostrově Lesbos obsadili obyvatelé malého městečka Mantamados přístupové cesty, které vedou k místu, kde by měl tábor vzniknout. Podobná situace panuje také na ostrově Chios, kde by měl vzniknout tábor pro pět tisíc běženců.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé ostrova Chios protestují proti výstavbě nového střediska pro migranty.

Článek

Nová zařízení mají začít fungovat v létě a nahradit nynější provizorní a přeplněné tábory s uprchlíky. Ostrované se bojí, že uprchlíci zůstanou v jejich komunitách nastálo. „Využijeme všech legálních prostředků, abychom zabránili otevření nových táborů,“ řekl DPA Giorgos Stantzos, starosta hlavního města Samosu.

Obyvatelé navíc žádají, aby migranti, kteří se dostanou na ostrovy, byli po registraci převezeni do táborů na pevninu.

Řecko chystá centra pro odsun migrantů

Zahraniční

Registrační tábory na řeckých ostrovech jsou momentálně zoufale přeplněné. V katastrofálních hygienických podmínkách v nich žije kolem 42 tisíc lidí, přitom jejich kapacita je maximálně 8000 lidí.

Na ostrovy se navíc valí každý den stovky nových běženců. Každý den se z Turecka dostane na ostrovy v průměru kolem stovky lidí, uvádí Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR).

Vloni na řecké ostrovy v Egejském moři dorazilo téměř 60 tisíc uprchlíků a dalších skoro 15 tisíc jich přešlo pozemní hranici s Tureckem.

Reklama

Výběr článků

Načítám