Hlavní obsah

OBRAZEM: Olejová skrvna ohrožuje ptáky v Černém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PORT KAVKAZ

Stovky ruských vojáků pokračují v čištění černomořské pobřeží Krasnojarského kraje u Kerčského průlivu, kde se ve víkendové bouři rozlomila cisternová loď. Do moře se mohlo dostat až 3000 tun mazutu, znečištěno bylo přes 10 kilometrů pláží a skvrna připomínající ropnou se sune směrem k Azovskému moři.

Článek

Ruské úřady původně v pondělí oznámily, že ve vodách průlivu může být 1300 tun mazutu. "Pokud se skvrna dostane do Azovského moře, bude to mít tragické důsledky pro místní citlivý ekosystém," řekl Oleg Mitvol z agentury pro ochranu životního prostředí. Úřady vzápětí oznámily, že unikl více než dvojnásobek mazutu.

Ušpiněné ptáky čeká pomalá smrt. Foto: ČTK/AP

Z havarovaných lodí se do vody dostalo ještě asi 7000 tun technické síry. Ta prý je v hermetických obalech, čímž si ovšem nikdo není stoprocentně jist.

Při bouři v Černém moři se potopilo deset lodí. Foto: ČTK/AP

Na odklízení následků havárie pracují stovky lidí, zejména ruští vojáci. Velká část mazutu kvůli ledové vodě klesla na dno. A vyčistit dno je prakticky nemožné.

Na odklízení následků havárie pracují stovky lidí. Foto: REUTERS/Alexadner Natruskin

Vyčištění pobřežních vod a pláží bude prý stát až čtyři miliardy rublů. Podle názoru některých odborníků likvidace následků znečištění v pobřežních vodách potrvá dokonce desítky let.

Pták zamazaný od mazutu. Foto: REUTERS/Alexander Natruskin

Agentura RIA Novosti napsala, že ekologické havárii už v kraji padlo za oběť 30 000 ptáků. Zhruba stejné množství živočichů je od mazutu ušpiněno, takže je čeká jen pomalejší smrt.

Likvidace následků znečištění potrvá desítky let. Foto: ČTK/AP

Reklama

Související témata:

Související články

Ruský tanker se rozlomil v Kerčském průlivu

Ruský tanker se 13 členy posádky na palubě se rozlomil na dvě poloviny v Kerčském průlivu, spojujícím Azovské a Černé moře. Do vody se už dostalo nejméně 1300...

Výběr článků

Načítám