Hlavní obsah

Oblíbená učitelka dostala dárek za víc než 10 eur, šla po ní policie a dostala obří pokutu

Právo, Vladimír Plesník

Oblíbená a respektovaná berlínská učitelka musela zaplatit pokutu ve výši čtyř tisíc eur (111 tisíc Kč) za to, že od žáků jako pozornost na konci školního roku převzala dárek v hodnotě vyšší než deset eur (278 korun). Prokuratura dokonce vyšetřovala i rodiče školáků, a do záležitosti se vložili i politici.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V červenci 2011 se studenti 10. třídy přírodovědného gymnázia Heinricha Hertze v berlínské čtvrti Friedrichshain loučili se svou třídní a kantorkou matematiky v jedné osobě. „Nedali jsme na ni dopustit. Nic nám neslevila, ale naučila nás hodně a chovala se nanejvýš férově. Nepochybovali jsme o tom, že ji to s námi baví. A to není málo,“ vysvětlila listu Der Tagesspiegel žačka Liane (14), proč si učitelku oblíbili.

Rodiče se rozhodli rozloučit se dárkem. Třiadvacet rodin se složilo, každá věnovala 20 eur. Protože věděli, že pedagožka se netají slabostí pro umění, pořídili jí za 189,95 eura (7 884 Kč) sochu od Karla-Heinze Richtera, nazvanou Dvojice ve vaně, a za 20 eur kytici. Zbytek vybraných peněz – 135,05 eura – skončil v třídní kase.

Horlivý otec dvakrát žaloval

Ne všichni souhlasili. Jeden z rodičů, ředitel berlínské základky, upozornil, že předpisy v metropoli připouštějí dárek jen do 10 eur, a hlasitě protestoval. Jeho syn tudíž na vysvědčení přinesl kytici za osm eur.

Otec se obrátil i na školský odbor. Ačkoli učitelka tam sošku odevzdala, pohovor nadřízených s ní i se stěžovatelem k ničemu nevedl. Otec přitlačil a podal trestní oznámení pro podezření z úplatkářství.

Prokuratuře nezbylo nic jiného než zahájit vyšetřování. A výsledek? Trest pro kantorku zněl: pokuta ve výši čtyř tisíc eur vypočtená nikoli podle hodnoty dárku, ale z její mzdy.

Padesát rodičů obdrželo dopis policejního prezidenta, který je povolával k výslechu jako podezřelé ze spolupachatelství. Vyšetřování šokovaných rodičů nakonec žalobci zastavili.

Politici nemlčí

Když skandál vyšel najevo, jeden mnichovský učitel uspořádal výzvou na Facebooku sbírku na pomoc berlínské kolegyni a druhý den jí poslal pět tisíc eur.

Veřejné rozhořčení nabralo natolik na síle, že berlínský starosta Michael Müller (SPD) pověřil senátora vnitra Franka Henkela (CDU), aby přezkoumal, zda by pravidlo o 10 eurech mohlo doznat změn.

Média připomínají, že například spolková země Hesensko zavedla hranici na 75 eur a Bádensko-Württembersko žádný limit nestanovilo.

Co zůstalo po skandálu
Znechucená učitelka, která zaplatila pokutu čtyři tisíce eur
Otec, jenž se domohl práva a jehož syna třída vyobcovala
50 rodičů, kteří už vědí, jaké je to být spoluobviněný v trestním řízení
Mluvčí prokuratury, který prosí o pochopení, že úřad nemohl konat jinak
Politici, kteří se snaží omezit škody
Socha, na kterou na policejním prezidiu sedá prach
Zdroj: Süddeutsche Zeitung

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám