Hlavní obsah

O post šéfa toryů bude bojovat deset kandidátů

– Londýn

Deset politiků britské Konzervativní strany se utká o post předsedy toryů, seznam už je uzavřený, další zájemci už se po pondělku hlásit nemohou. Nový šéf nahradí v čele strany odstoupivší Theresu Mayovou a měl by usednout i v premiérském křesle. Největší šance z přihlášených se dávají bývalému ministru zahraničí a zastánci tvrdého brexitu Borisu Johnsonovi.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Bývalý ministr zahraničí Boris Johnson

Článek

Většinou kandidují bývalí nebo současní ministři. Do klání se přihlásili ministr životního prostředí Michael Gove, ministr zahraničí Jeremy Hunt, ministr zdravotnictví Matt Hancock a ministr vnitra Sajid Javid.

Dále o funkci usilují bývalý ministr pro brexit Domic Raab, bývalá ministryně práce Esther McVeyová, vládní tajemnice pro sněmovní agendu Andrea Leadsomová či bývalý šéf konzervativců ve sněmovně Mark Harper.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Jeremy Hunt zahájil kampaň za své zvolení do čela toryů

Každý musel být navržen jiným členem strany a jeho sekundantem a mít podporu šesti dalších straníků. Podle deníku Financial Times měl ještě před podáváním přihlášky Johnson jistou podporu 55 stranických kolegů v dolní komoře parlamentu a výrazně tak převyšoval konkurenci.

„Někteří konzervativní poslanci slaví, jiní zoufají, ale velmi široký konsenzus je takový, že Boris Johnson má obrovský náskok,“ uvedl redaktor stanice BBC Ross Hawkins.

Dodal, že Johnsonovi příznivci se nejvíce obávají ne protikandidátů, ale možného Johnsonova přešlapu.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Ministr životního prostředí Michael Gove zahajuje kampaň za své zvolení do čela Konzervativní strany

Všech deset kandidujících jsou zastánci odchodu z unie, protože jediný odpůrce brexitu Sam Gyimah, který požadoval druhé referendum, ve kterém by sám hlasoval pro setrvání v unii, stáhl svou kandidaturu, protože se mu během krátké doby nepodařilo sehnat dostatečný počet poslanců, kteří by ho podpořili.

Politický korespondent BBC Jonathan Blake uvedl, že klání bude i tvrdou debatou o budoucnosti Konzervativní strany. To se ukázalo už nyní, kdy mnozí hovořili o svých plánech.

Ministr životního prostředí Gove - který byl pod tlakem, aby kandidaturu stáhl, protože přiznal, že si před více než 20 lety opakovaně šňupl kokainu - řekl, že by vytvořil sbor pro potírání kybernetického zločinu a více by právně ochránil ozbrojené složky. Slíbil také plné financování zdravotního systému NHS.

Vyhranil se proti Borisu Johnsonovi, který chtěl snížit daně nejbohatším, když řekl: „Jedna věc, kterou nikdy neudělám jako premiér, je to, že bych použil náš daňový systém, aby beztak bohatým ještě snížil daně.“ Dodal, že má vhodný plán pro dosažení brexitu.

Ministr zdravotnictví Matt Hancock řekl, že konzervativci i země potřebují nový start a současně oznámil, že by zvýšil minimální mzdu na deset liber.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Bývalý ministr pro brexit Dominic Raab při projevu na úvod kampaně za své zvolení do čela toryů

Raab zdůraznil, že je oddán ideji brexitu, kterého by dosáhl.

Hunt zdůraznil, že brexit potřebuje chytrý přístup a že je pro něj potřeba zkušený vůdce. Ubezpečil, že by nezměnil potratové zákony. Podporují ho zastánkyně brexitu Penny Mordauntová a zastánkyně setrvání, bývalá ministryně vnitra Amber Ruddová.

Foto: David Mirzoeff, ČTK/AP

O post předsedkyně konzervativců usiluje i Esther McVeyová

McVeyová zdůraznila, že se není třeba bát brexitu bez dohody a slíbila zvýšit odměny veřejnému sektoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám