Hlavní obsah

Nula sem, dvě nuly tam. Ruská televize nafoukla demonstraci na Václavském náměstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská vojenská televize Zvezda v pátek výrazně nadsadila počet účastníků čtvrteční pražské demonstrace organizované hnutím SPD pod názvem Společně proti diktátu EU. Uvedla, že na Václavském náměstí protestovalo proti EU 25 000 lidí, byť i samotní pořadatelé z SPD uváděli ani ne desetinový počet.

Foto: repro Tv Zvezda

Článek

„V Praze vyšlo do ulic přes 25 000 lidí, aby vystoupili proti diktátu Evropské unie,“ napsala Zvezda. ČTK ve čtvrtek přitom uvedla, že na Václavském náměstí protestovalo asi 600 lidí, přičemž deset jich bylo zadrženo za neuposlechnutí policejní výzvy úřední osoby.

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala uváděl vyšší čísla, ale ani on se k ruskému údaji zdaleka nepřiblížil. Na stránkách SPD naspal: „Na akci přišlo určitě přes dva tisíce našich příznivců, kteří vytvořili skvělou atmosféru.“

Záznam: Demonstrace proti diktátu Evropské unie, kterou pořádá SPDVideo: Novinky.cz/ ČTK

Kde vzala ruská televize 25 000 účastníků, jasné není. Žádné velké sportovní utkání se ten den v Praze nekonalo, aby si mohla fanoušky táhnoucí městem splést s demonstranty.

Foto: Novinky

Demonstrace na Václavském náměstí

Zvezda ani neuvedla, kde se demonstrace konala, alespoň však nezatajila, jací lidé se na náměstí sešli: „Přede dveřmi květnových voleb do europarlamentu se lídři ultrapravicových politických stran spojili v boji za parlamentní křesla.“

SPD na akci podpořili představitelé evropských nacionalistických stran, Marine Le Penová z Francie a Geert Wilders z Nizozemska.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura během demonstrace na Václavském náměstí.

„Protestující dali najevo záměr změnit migraci a sociální politiku Bruselu zevnitř a zajistit nezávislost Evropy na Německu a USA,“ uvedla televize. Předseda SPD Tomio Okamura by chtěl s Le Penovou a Wildersem spolupracovat na omezování pravomocí Evropské unie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedkyně francouzského Národního sdružení Marine Le Penová na demonstraci SPD na Václavském náměstí.

 Zvezda otiskla text, že Československo mělo být vděčné za invazi

Před rokem a půl na sebe web televize Zvezda upozornil, když před návštěvou českého prezidenta Miloše Zemana v Rusku zveřejnil text Leonida Maslovského tvrdící, že invaze sovětských vojsk v roce 1968 zajistila Čechoslovákům svobodu a Československo za zásah mělo být vděčné. [celá zpráva]

Prezident se tehdy proti textu ohradil a distancoval se od něj i ruský premiér Dmitrij Medvěděv, podle něhož nereprezentuje oficiální ruský pohled. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám