Hlavní obsah

Novičok objevili Britové ve Skripalově krvi, předají vzorky

– Londýn • Aktualizováno

Laboratoře v jihoanglickém Porton Downu zjistily přítomnost nervově paralytického jedu novičok či jemu příbuzné látky v krvi bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije. Nové vzorky jejich krve dostanou k analýze také odborníci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Květiny v anglickém Salisbury na místě, kde byli otráveni Sergej Skripal a jeho dcera Julija

Článek

Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na britskou justici, která předání vzorků odsouhlasila.

Justice se zabývá procedurálně-právními okolnostmi případu. Ve své zprávě konstatovala, že Skripalovi jsou stále v bezvědomí a nejsou s to tak sami formálně dávat souhlas s tím, aby jim byly odebírány krevní vzorky. Dodala přitom, že se nedá očekávat, že toho budou oba pacienti schopni v nejbližší době, kdy je zapotřebí jim krev nadále odebírat.

V dokumentu se uvádí, že Skripalovi jsou stále v „kritickém, ale stabilním stavu”. Není nicméně vyloučeno, že se jejich stav může prudce zhoršit.

Reuters citoval příslušného soudce Davida Williamse, který s odvoláním na dosavadní výsledky zdravotních testů uvedl, že útok nervově paralytickou látkou zřejmě narušil duševní kapacitu Skripalových, přičemž není jasné, zda a kdy se zotaví.  Nejmenovaný odborník uvedl, že oba jsou pod těžkými sedativy a že nejsou schopni komunikovat.

Nemáte proti nám důkazy, tvrdí ruský ambasador

Ruský velvyslanec v Británii Aleksandr Jakovenko ve čtvrtek prohlásil, že Londýn nepředložil jediný důkaz, který by Rusko spojoval s otravou Skripala a jeho dcery. Podle agentury Reuters naznačil, že již před útokem na Skripala měla Británie zásobu nervové látky novičok. Britové trvají na tom, že tato látka vznikla v sovětských a později v ruských laboratořích.

„Na britské slovo se není možné spolehnout,” řekl Jakovenko s tím, že Británie v minulosti opakovaně porušovala mezinárodní právo. Jako případ uvedl, že Londýn podpořil převrat na Ukrajině. V roce 2014 po masových demonstracích na Ukrajině padl režim proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Uvedl také, že Rusko doposud nedostalo žádné informace o vyšetřování chemického útoku. Kritizoval také fakt, že britské úřady ambasádě brání v konzulárním přístupu k ruské občance Juliji Skripalové. Ta je spolu s otcem ve vážném stavu v nemocnici.

Britská premiérka Theresa Mayová v parlamentu po útoku prohlásila, že za otravou Skripala stojí Rusko, které buď čin provedlo, nebo umožnilo, aby se nervová látka dostala do rukou třetích osob. Moskva obvinění odmítá a tvrdí, že žádný program na vývoj substance označované jako novičok nikdy neměla. Ruské ministerstvo zahraničí navíc opakovaně zařadilo Českou republiku spolu s Británií či Švédskem mezi země, které na vývoji armádního jedu novičok pracovaly. České ministerstvo zahraničí takové obvinění kategoricky odmítlo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám