Hlavní obsah

Norský střelec Breivik byl nepříčetný, vězení ho možná mine

– Oslo
Právo, DPA, vpl

Norští prokurátoři poprvé připustili, že jsou ochotni přijmout názor, že Anders Behring Breivik (33), který loni v červenci zabil 77 lidí, byl v době činu nepříčetný, a není tudíž trestně odpovědný. V takovém případě by mohl skončit v psychiatrické léčebně, a ne za mřížemi.

Foto: Christopher Olssan, Reuters

Anders Behring Breivik u soudu v Oslu

Článek

„V současnosti to vypadá tak, že nebudeme žádat trest vězení,“ uvedl žalobce Tor-Aksel Busch. Dodal však, že prokuratura si vyhrazuje právo tento názor během procesu na základě důkazů změnit a požadovat trest vězení.

Koncem listopadu dva soudem určení psychiatři dospěli k závěru, že Brevik trpí paranoidní schizofrenií a není zodpovědný za své činy. Brevika nyní na příkaz soudu vyšetřuje druhá skupina psychiatrů, která má výsledky odevzdat do 10. dubna. Soud by měl začít 16. dubna, Breivikovi hrozí až 21 let vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Norský psychiatr popisuje rozhovor s BreivikemVideo: Reuters

Pravicový extremista Breivik 22. července loňského roku odpálil bombu před vládním komplexem v centru Osla a poté na ostrově Utöya střílel na účastníky mládežnického tábora. Celkem připravil o život 77 lidí. Tvrdí, že útočil na vlastizrádce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám