Hlavní obsah

Byl to preventivní útok proti vlastizrádcům, chci vyznamenání, prohlásil Breivik

Oslo
Aktualizováno

Norský atentátník Anders Behring Breivik požádal v pondělí před soudem, kde mu bylo dovoleno krátce promluvit, aby byl okamžitě propuštěn z vazby. To mu bylo zamítnuto a zůstane v ní do zahájení procesu 16. dubna. Svůj čin z loňského července, kdy zavraždil v Oslu a na ostrově Utöya 77 lidí, označil za "preventivní útok proti vlastizrádcům".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Breivik poprvé souhlasil s natáčením během soudního přelíčeníVideo: Reuters

 
Článek

"Nesouhlasím s uvězněním. Žádám, abych byl okamžitě propuštěn, protože jsem jednal v sebeobraně ve jménu mého národa, mé kultury, mého náboženství, mého města a mé země," prohlásil dvaatřicetiletý Breivik u soudu. Dodal, že by měl být vyznamenán a dostat medaili, protože jednal jako obránce norského lidu, uvedl podle DPA.

Nepopíral, že zabil 77 lidí, ale ospravedlnil to slovy: "Připouštím tyto činy, ale nepřiznávám vinu. Útoky na špičky vlády byly preventivní útoky na zrádce, kteří spáchali, nebo se chystali spáchat, zločiny proti norskému lidu."

Breivik současně uvedl, že neuznává legitimitu soudu.

Když vstoupil do soudní síně, zvedl spoutané ruce. Jeho obhájce Geir Lippestad uvedl, že to byl "druh pozdravu ultrapravicových extremistů".

Soud rozhodoval o prodloužení jeho vazby o dalších dvanáct týdnů. Podle agentury AP se očekává, že mu soud vazbu prodlouží až do 16. dubna, kdy by měl začít soudní proces. Pondělní slyšení má být poslední před zahájením samotného procesu.

Foto: ČTK/AP

Anders Behring Breivik u soudu v Oslu

Pravicový extremista Breivik 22. července odpálil bombu před vládním komplexem v centru Osla a na ostrově Utöya střílel na účastníky mládežnického tábora. Zabil 77 lidí.

Foto: Christopher Olssan, Reuters

Anders Behring Breivik u soudu v Oslu

Ke spáchání útoků se již dříve přiznal, odmítá ale trestní odpovědnost. Tvrdí o sobě, že je velitelem organizace, která se snaží svrhnout evropské vlády a nahradit je jinými, které budou vypovídat z Evropy muslimské přistěhovalce.

Foto: Christopher Olssan, Reuters

Anders Behring Breivik u soudu v Oslu

Pondělní soudní přelíčení sledovala asi stovka příbuzných obětí loňského masakru. Jednání soudu získalo také velkou pozornost médií, protože na rozdíl od předchozích přelíčení dal Breivik souhlas s tím, že ho je možné fotografovat a natáčet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám