Hlavní obsah

Norský politik unesl a věznil dceru, aby ji zbavil závislosti, dostal podmínku

Oslo

Norský komunální politik dostal podmínku za loňský únos a věznění své drogově závislé dcery. Spolu se dvěma komplici ji unesl na ulici a zavřel do vlastnoručně vyrobené cely ve svém domě. Nejmenovaný muž, který je členem třetí nejsilnější Pokrokové strany, u soudu vše přiznal, ale vinu odmítl a prohlásil, že se odvolá.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nemohu přijmout, abych byl odsouzen za to, že jsem se snažil zachránit svou vlastní dceru,“ řekl listu Frolending.

Oblastní soud první instance v Aust-Agder na jihu země mu uložil 120 dní vězení s podmínečným odkladem na dva roky. Uložení jen podmínečného trestu soud vysvětlil otcovým evidentním zoufalstvím.

„Soud zdůrazňuje polehčující okolnost, a sice, že byl obžalovaný zdrcen životním stylem své dcery, a nad to se domníval, že by se jí bez jeho přičinění nedostalo pomoci, kterou potřebovala,“ cituje z rozsudku norská mutace serveru Local.

List Agderposten zveřejnil snímek improvizované cely.

Kromě podmínky nařídil soud odsouzenému, aby vyplatil dceři odškodné 40 tisíc norských korun, tedy téměř 117 tisíc českých korun. Muž ale tvrdí, že by tím svou dceru definitivě zabil. „Dát jí 40 tisíc v hotovosti by bylo jako píchnout jí smrtící injekci,“ míní.

Únos, k němuž se odsouzený otec odhodlal loni 1. července, trval jen velmi krátce. Dceři se podařilo z cely utéct a druhý den všechno oznámila na policii. Líčení se dvěma spolupachateli začne v následujících dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám