Hlavní obsah

Norsko začalo pod tlakem omezovat Barnevernet

Oslo
Aktualizováno

Norská vláda ve středu kvůli sporným případům odebírání dětí norskou organizací na ochranu dětí Barnevernet uvedla v platnost nová pravidla pro její činnost. Směrnicí se má organizace řídit tehdy, pokud je nejméně jedním z rodičů cizinec, napsal v pátek anglojazyčný list The Local. Norsko, které se kvůli odebírání dětí dostalo pod palbu kritiky ze zahraničí, také uvedlo, že je připraveno v průběhu letošního roku ratifikovat haagskou Úmluvu o ochraně dětí.

Foto: Profimedia.cz

Protest proti jednání Barnevernetu v Rumunsku

Článek

Přistoupení k haagské úmluvě o ochraně dětí z roku 1996, která je jedním z hlavních dokumentů mezinárodního práva upravujících vztahy mezi státy v oblasti ochrany dětí, žádal po Norsku v lednu i český premiér Bohuslav Sobotka. Premiér se tak vyjádřil v souvislosti s případem dvojice chlapců Michalákových, které norské úřady odebraly české matce.

V nových nařízeních upravujících práci Barnevernetu je uvedeno, že norská sociální služba musí „v případech přesahujících státní hranice” brát ohled na vztah dětí k jejich zemi původu. „V oběžníku se píše, že sociální služba se vždy musí pokusit kontaktovat rodinu dítěte v cizině, než zahájí proces vedoucí k umístění dítěte do náhradní péče,” uvedla podle ministryně pro děti, rovnost a sociální začleňování Solveig Horneová.

Musí vyhodnotit nejlepší zájem dítěte

„Jestliže má dítě silné vazby na jinou zemi, musí sociální služba vyhodnotit, zda není v nejlepším zájmu dítěte poskytnout mu další péči v zahraničí než vydat příkaz o (náhradní) péči, který znamená, že dítě musí být předáno do pěstounské péče,“ dodala.

Má-li například dítě v zahraničí tetu či strýce, kteří by se o ně mohli postarat, měl by vzít sociální úřad toto v potaz, doplnil norský deník Aftenposten.

Norská vláda čelí tlaku z řady zemí: facebooková skupina Norway, give us back the children you stole, která žádá po norských úřadech vrácení odebraných dětí biologickým rodičům, uvedla, že od ledna se demonstrací zúčastnilo přes 60 000 lidí. Další akce jsou plánovány na 16. dubna. Hnutí nabralo na síle, když Barnevernet odebral pět dětí norsko-rumunskému páru kvůli podezření z fyzického násilí. V Norsku se nesmějí děti tělesně trestat.

Související téma:

Foto: Novinky

Lidé v centru Prahy podpořili matku dvou zadržených dětí v Norsku

Případ bratrů Michalákových, kteří jsou nyní v norských pěstounských rodinách, je jednou z kauz, které vyvolaly protesty proti norské sociální službě Barnevernet ve světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám