Hlavní obsah

Norská policie vyšetřuje střelbu u gay baru jako extrémní islamistický terorismus

Oslo

Norská policie vyšetřuje noční střelbu u gay baru v Oslu jako extrémní islamistický terorismus. Podezřelého ze střelby, který pravděpodobně jednal bez kompliců, policie zadržela nedaleko místa činu a obvinila ho z vraždy. Odpoledne Norsko zvýšilo stupeň ohrožení terorismem ze třetího na pátý, tedy nejvyšší.

Foto: Ntb, Reuters

Střelba v gay baru v Oslo

Článek

Střelba se odehrála v sobotních brzkých ranních hodinách poblíž jednoho z populárních gay barů v Oslu.

Policie dostala první upozornění 14 minut po jedné hodině, podezřelý byl zadržen o pět minut později. Tím je 42letý Zaniar Matapour, který má norské občanství a pochází z Íránu.

Útok nepřežili dva lidé, dalších deset bylo vážně zraněno. V sobotu odpoledne norská policie uvedla, že čin nyní vyšetřuje jako extrémní islamistický terorismus.

Matapour nebyl pro policii nikým neznámým. V minulosti se dopouštěl násilí a výhrůžek a norská tajná služba PST ho měla v hledáčku od roku 2015 v souvislosti s obavami z jeho radikalizace a členstvím v islamistické extremistické síti.

Uvedl to šéf PST Roger Berg na sobotní tiskové konferenci.

Norská policie vyšetřuje střelbu u gay baru jako extrémní islamistický terorismus

Evropa

Tajné služby podle něj se zadrženým během uplynulého měsíce hovořily, násilné úmysly však u něj nezaznamenaly.

Berg zmínil také předchozí duševní obtíže zadrženého. Nyní ho policie obvinila z vraždy, pokusu o vraždu a z teroristických činů, řekl na tiskové konferenci prokurátor Christian Hatlo.

Zločin z nenávisti?

Jednou z hypotéz, proč se Matapour k činu odhodlal, je podle Hatla zločin z nenávisti. Policie ještě během noci prohledala jeho byt, zabavila dvě střelné zbraně, jednu ruční a jednu automatickou, a také dva telefony.

Hypotéze nahrává fakt, že k útoku došlo jen pár hodin před plánovaným průvodem za práva komunity LGBT (lesbiček, gayů, bisexuálů a transgenderových osob).

Ten nyní s ohledem na noční střelbu pořadatelé zrušili, stovky lidí však do ulic Osla přesto vyrazili. S duhovými vlajkami skandovali „boj pokračuje“.

Norsko si letos připomíná 50 let od povolení vztahů osob stejného pohlaví. K pochodu hrdosti se vázalo mnoho doprovodných akcí.

Malta je v Evropě nejvstřícnější k sexuálním menšinám. Česko pohořelo

Cestování

K noční střelbě se vyjádřili i norští politici na sociálních sítích. Za „krutý a hluboce šokující útok na nevinné lidi,” jej na facebooku označil norský premiér Jonas Gahr Störe.

„Zatím nevíme, co za tímto hrozným činem stojí, ale queer lidem (queer je označení pro všechny, jejichž identita není heterosexuální - pozn. red.), kteří mají strach a truchlí, chci říct, že stojíme při vás," uvedl.

„Brutální a hrozné," napsal na twitteru předseda norského parlamentu Masud Gharahkhani, který se narodil v Íránu a do Norska se přistěhoval v pěti letech.

„Lidé byli ve městě, aby prožili rozmanitost a lásku. Postarejte se o sebe navzájem," dodal.

Norsko je relativně bezpečná země, v roce 2011 jí ale otřásl útok pravicového extremisty Anderse Behringa Breivika. Ten 22. července 2011 nejprve ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, která připravila o život osm lidí. Krátce nato postřílel 69 účastníků letního tábora sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utöya.

Norsko si připomíná deset let od útoku Breivika. Po celé zemi se rozezněly zvony

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám