Hlavní obsah

Nobelovu cenu za mír získala Organizace pro zákaz chemických zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Letošní Nobelovu cenu za mír dostala mezinárodní Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Uvedl to v pátek norský Nobelův výbor, který o ceně rozhoduje.

Článek

"Úmluvy a činnost OPCW stanovily užití chemických zbraní za tabu na základě mezinárodních zákonů. Nedávné události v Sýrii, kde chemické zbraně byly použity, zdůraznily potřebu zvýšit úsilí zbavit se takovýchto zbraní," uvedl Nobelův výbor ve svém prohlášení k ocenění.  OPCW byla zřízena v roce 1997 s cílem eliminace chemických zbraní po celém světě.

Už hodinu před pátečním oficiálním vyhlášením ceny výsledek prozradila norská veřejnoprávní televize NRK. Ta loni s podobným časovým předstihem správně předpověděla i zatím posledního laureáta Nobelovy ceny za mír – Evropskou unii.

Experti z OPCW, která sídlí v Haagu, v současné době provádějí inspekci zařízení na výrobu chemických zbraní v Sýrii a zahájili už jejich likvidaci. Podle americko-ruské dohody z minulého měsíce má být celý syrský chemický zbrojní arzenál zlikvidován do poloviny roku 2014. [celá zpráva]

Je to už po 25., co Nobelovu cenu za mír získala organizace.

Do středu zájmu po útoku sarinem

OPCW na sebe upoutala pozornost právě při krizi okolo syrského chemického arzenálu poté, co sarin zabil koncem srpna několik set lidí. V dohodě o likvidaci syrského chemického arzenálu ale OPCW nehrála významnější roli, tu prosadilo především Rusko. Nobelova cena za mír je považována ze nejkontroverznější, dostaly ji mnohdy i velmi sporné osobnosti jako palestinský předák Jásir Arafat.

Generální ředitel OPCW Ahmet Üzümcü řekl, že Nobelova cena je uznáním za práci organizace pro celosvětový mír v uplynulých 16 letech. "Ale (je) také uznáním úsilí našich zaměstnanců, kteří jsou nyní nasazeni v Sýrii a kteří ukazují velkou odvahu při plnění mandátu organizace," dodal Üzümcü v rozhovoru pro norskou televizi NRK.

Pákistánka cenu nezískala

Původně se za nejžhavější kandidátku považovala pákistánská dívka Malalaj Júsufzaiová, kterou loni postřelili bojovníci Tálibánu, protože bojovala za práva dívek na vzdělání a psala na web o životě za vlády Tálibánu. Ve čtvrtek dostala Sacharovovu cenu.

Mezi vážné kandidáty na ocenění se řadil i konžský lékař Denis Mukwege, jenž ve válkou postižené oblasti Kivu ošetřil 40 tisíc znásilněných žen.

Na letošní Nobelovu cenu za mír bylo nominováno rekordních 259 kandidátů, mezi nimiž figurovalo 50 organizací. Laureáta oznámí norský Nobelův výbor dnes v 11.00 hod. SELČ v norské metropoli Oslu.

Loni Nobelův výbor překvapil svět udělením Nobelovy ceny za mír Evropské unii a v roce 2009 oceněním Baracka Obamy jen krátce po jeho nástupu do úřadu amerického prezidenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám