Hlavní obsah

Nobelovu cenu za lékařství získali Němec a Francouzi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM
Aktualizováno

Letošní Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii získali virologové - Němec Harald zur Hausen a Francouzi Françoise Barréová-Sinoussiová a Luc Montagnier. Ve Stockholmu to v pondělí oznámil výbor pro udělování Nobelovy ceny.

Článek

Němec Haralda zur Hausena výbor odměnil za to, že objevil lidské papiloviry, které způsobují rakovinu děložního čípku. Barréové-Sinoussiové a Montagnierovi se před čtvrt stoletím podařilo izolovat virus způsobující AIDS.

Barréová-Sinoussiová je teprve osmou ženou v oboru, která cenu získala. Naposledy to byla v roce 2004 Američanka Linda Bucková.

Loni cenu získali tři lidé - Američané Mario Capecchi a Oliver Smithies a Brit Martin Evans. Odměněni byli za průlomové objevy v oblasti embryonálních kmenových buněk a DNA savců.

Nobelovy ceny byly poprvé rozdány v roce 1901. Udělují se nejen za lékařství a fyziologii, ale také za fyziku, chemii, literaturu, mírové úsilí a ekonomii. Vítěze letošních cen bude stockholmský komitét oznamovat v průběhu týdne.
Ocenění získají zlatou medaili, diplom a šek na 10 deset miliónů švédských korun (přes jeden milión eur). Ceny jim osobně udělí švédský král.

Reklama

Související témata:

Související články

Profesor Holý bude navržen na Nobelovu cenu

Českého vědce profesora Antonína Holého (72), navrhne Akademie věd ČR pro příští rok na Nobelovu cenu za medicínu. „Uděláme pro to vše,“ řekl Václav Pačes,...

Výběr článků

Načítám