Hlavní obsah

Nobelovu cenu za chemii získali Američané a Japonec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Letošními nositeli Nobelovy ceny za chemii se stali Američané Martin Chalfie a Roger Tsien a Japonec Osamu Šimomura. Ve Stockhholmu to ve středu oznámil výbor pro udělování ceny při Švédské královské akademii věd.

Foto: Joe Toreno for HHMI/Handout , Reuters

Roger Tsien

Článek

Výbor vědce vyznamenal za objev a výzkum zeleného fluorescenčního proteinu. Ten se podle Wikipedie využívá v buněčné biologii pro označení určitého genového produktu a jeho následného rozpoznání díky fluorescenci.

Loni cenu dostal Němec Gerhard Ertl za studium katalytických jevů plynů a kapalin na pevných látkách.

Nobelova cena se uděluje od roku 1901. Uděluje se za lékařství a fyziologii, fyziku, chemii, literaturu, mírové úsilí a ekonomii.

Všichni ocenění získají zlatou medaili, diplom a šek na deset miliónů švédských korun. Ceny jim osobně předá švédský král Gustaf.

Letošní vítězové Nobelovy ceny Za lékařství a fyziologii: Němec Harald zur Hausen za objev lidských papilovirů, které způsobují rakovinu děložního čípku) a Francouzi Françoise Barréová-Sinoussiová a Luc Montagnier, kterým se před čtvrt stoletím podařilo izolovat virus způsobující AIDS.Za fyziku: Japonští vědci Makoto Kobajaši a Tošihide Masukawa a americký vědec Yochiro Nambu za jejich objevy ve fyzice částic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám