Hlavní obsah

Nobelovu cenu míru dostal etiopský premiér

Oslo
Aktualizováno

Etiopský premiér Abiy Ahmed dostal v pátek Nobelovu cenu míru za zprostředkování míru s Eritreou, uvedl norský nobelovský výbor. Ahmed byl jedním z letošních favoritů na udělení ceny. Mírová smlouva mezi oběma zeměmi ukončila 20 let dlouhou válku, v níž zahynulo na 80 000 lidí.

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Etiopský premiér Abiy Ahmed

Článek

Udělení ceny zdůvodnil výbor jeho úsilím dosáhnout míru a iniciativou vyřešit pohraniční konflikt s Eritreou. Dodal ještě, že když se Abiy Ahmed stal „v dubnu 2018 etiopským premiérem, dal jasně najevo, že chce obnovit mírové rozhovory s Eritreou“.

Uvedl, že „v úzké spolupráci s eritrejským prezidentem rychle pracoval na základních principech mírové dohody s cílem ukončit dlouhý konflikt mezi oběma zeměmi“.

Výbor současně podotkl: „Mír se nerodí z osamocené akce jedné strany.“ Ocenil i přínos eritrejského prezidenta Isaise Afwerkiho. Loni 9. července oba podepsali mírovou smlouvu a obnovili vztahy obou zemí.

Výbor ocenil i to, že v Etiopii Ahmed zahájil reformy, ukončil výjimečný stav a amnestoval tisíce politických vězňů. Také zrušil cenzuru, legalizoval zakázané opoziční skupiny a zbavil se zkorumpovaných politiků a vojáků.

Reformy ještě nejsou hotové

Abiy Ahmed je 24. Afričanem, který dostal Nobelovu cenu míru. Loni ji získal Denis Mukwege z Demokratické republiky Kongo.

„Jsme hrdí jako národ,” napsala v reakci na udělení prestižního ocenění premiérova kancelář.

Konflikt Etiopie s Eritreou, který se rozhořel v roce 1998, vyčerpával ekonomicky obě země. Výbor uvedl, že doufá, že Nobelova cena míru posílí premiéra Abiyho v jeho důležité práci pro mír a usmíření.

Cenu Ahmed dostal, i když ohlášené demokratické reformy týkající se armády a justice v Etiopii ještě nebyly završeny. Bloger Daniel Berthane, který působí v Addis Abebě, premiérovi ve vyjádření pro CNN vytýkal, že nepracuje týmově a nabízí nedopečené ideje, které se zalíbí Západu. Země navíc čelí dalším velkým etnickým konfliktům v oblastech obývaných Oromy a Amhárci. Etnické konflikty v zemi vedly jen v roce 2018 k vysídlení devíti milionů lidí.

Abiy Ahmed byl považován za jednoho z favoritů spolu s bojovnicí proti klimatickým změnám Gretou Thunbergovou, která byla favoritem sázkařů.

Výbor uvedl, že rozhodování o Nobelově ceně míru není nikdy jednoduché.

Nobelovu cenu za lékařství mají dva Američané a Brit. Zjistili, jak buňky vnímají hladinu kyslíku

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám