Hlavní obsah

Nobelovu cenu dostali astrofyzikové za výzkum expanze vesmíru

Stockholm
Aktualizováno

Nobelovu cenu za fyziku v úterý dostali tři vědci působící v USA, Američané Saul Perlmutter a Adam G. Riess a Američan australského původu Brian P. Schmidt. Zkoumali expanzi vesmíru.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z oceněných astrofyziků Saul Perlmutter

Článek

Cenu dostali za objev zrychlující se expanze vesmíru. Vesmír se od velkého třesku rozšiřuje stále rychleji. Na zrychlení přišli při pozorování vzdálených supernov, uvedla švédská královská akademie, která o udělení cen rozhoduje.

Všichni tři zjistili, že se vesmír rozpíná stále rychleji, což způsobuje tzv. temná energie. "Vesmír se pravděpodobně nikdy nezastaví, nikdy se nezhroutí a nikdy nedojde svého konce," shrnul výsledky bádání podle ČTK Perlmutter.

Polovinu ceny dostane Perlmutter, o duhou se rozdělí druzí dva věci, kteří pracovali v spolu v jednom  týmu. Týmy obou vědců publikovaly informace o akceleraci rozpínání v prakticky stejné době.

Nobelovy ceny budou laureátům slavnostně předány 10. prosince, v den výročí úmrtí Alfreda Nobela. Kromě medaile a diplomu dostanou ocenění i deset miliónů švédských korun (téměř 27 miliónů korun).

Loni dostali Nobelovu cenu za fyziku dva vědci ruského původu, Holanďan Andre Geim a Brit Konstantin Novoselov, a to za výzkum grafenu, což je extrémně tenká forma uhlíku podobná grafitu, vlastně skoro dvourozměrná, protože má sílu pouhého jednoho atomu. Grafen by se mohl uplatnit v polovodičích.

Cenu mohou dostat v jednom oboru nanejvýš tři vědci.

Reklama

Výběr článků

Načítám