Hlavní obsah

Nizozemská vláda končí kvůli škrtům

Novinky,
Haag
Aktualizováno

Nizozemská menšinová vláda podala demisi, premiér Mark Rutte složil v pondělí funkci do rukou královny Beatrix. Zemi čekají předčasné volby. Krajně pravicová Strana pro svobodu, na které vláda závisela, odmítla podpořit škrty.

Foto: ČTK/AP

Nizozemský premiér Mark Rutte (uprostřed) opouští královský palác poté, co královně Beatrix předal demisi.

Článek

Panovnice premiéra Rutteho během předání demise požádala, aby kabinet vedl zemi až do předčasných voleb.

Vláda se rozhodla podat demisi po schůzce kabinetu, ve kterém jsou kromě Rutteho liberálů ještě křesťanští demokraté. Strana pro svobodu nebyla součástí koalice, ale menšinová vláda závisela na její podpoře.

Ultrapravicová Strana svobody, kterou vede Geert Wilders se o víkendu stáhla z třetího jednání o škrtech ve výši 16 miliard eur. Odmítá totiž škrty, které mají dostat rozpočet do souladu s nově přijatými evropskými pravidly. Wilders chce návrat ke guldenu.

Ministr financi Jan Kees de Jager škrty obhajoval jako nutné s tím, že je nutné „ukázat finančním trhům a holandskému lidu, že můžeme také přijít se solidní finanční politikou“. Jednání o škrtech probíhala od 5. března. Centrální nizozemský úřad pro plánování odhadl, že v roce 2013 by mohl stoupnout deficit HDP, přičemž EU stanovilo maximum ve výši tří procent.

Nizozemsko je jednou ze čtyř zemí eurozóny, které stále mají špičkový rating AAA. Na finančních trzích ale panují obavy z dalšího vývoje nizozemské ekonomiky, protože se menšinové vládě nedařilo prosadit rozpočtové škrty, které by přispěly ke snížení deficitu státního rozpočtu. Ten v roce 2011 činil 28 miliard eur. Agentura Fitch už varovala, že by mohla Nizozemsku kvůli jeho dluhům rating snížit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám