Hlavní obsah

Nevyplácet eurodotace kvůli odmítání migrantů? Nesmysl, tvrdí Merkelová

Berlín
Aktualizováno

Otázka přerozdělování uprchlíků by se neměla spojovat s čerpáním evropských dotací, prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru pro televizní stanici Phoenix a rozhlasovou stanici Deutschlandfunk. Její postoj je zcela opačný od Martina Schulze, kandidáta SPD na post kancléře v nadcházejících parlamentních volbách v Německu.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Do Evropy se nyní snaží dostat tisíce lidí z Afriky

Článek

„Takhle to nejde,“ prohlásila Merkelová. Odmítá ideu, aby se jednotlivé státy mohly jednoduše ze svých povinností vykoupit. „To není evropská solidarita, kterou bych si představovala,“ uvedla.

Naráží tak na Schulzovu ideu, že by státy, které nepřijmou uprchlíky, nemohly přijímat dotace z unijních strukturálních fondů. [celá zpráva]

Systém, který je v současné době nastaven v Evropské unii pro přerozdělování migrantů nefunguje, což Merkelová označila za politováníhodné. Bude ale i nadále bojovat za spravedlivé rozdělování migrantů.

Mezi státy, které odmítají povinné přerozdělování uprchlíků v rámci Evropské unie, patří země takzvané visegrádské skupiny, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Praha odmítá naplňovat nejen povinné kvóty, ale i dobrovolný závazek, který předtím učinila. Z celkového počtu přibližně 2600 lidí zatím Česko převzalo jen 12 migrantů a žádné další už přijímat nechce.

Reklama

Výběr článků

Načítám