Hlavní obsah

Nespokojení farmáři blokují traktory dopravu v Paříži. Žádají schůzku s prezidentem Macronem

Paříž

Stovky nespokojených francouzských zemědělců komplikovaly ráno v Paříži dopravu se svými traktory. Farmáři protestují proti mezinárodním obchodním dohodám či ohlášenému zákazu glyfosátu a žádají schůzku s prezidentem Emmanuelem Macronem, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protestující francouzští farmáři vyrazili na traktorech do PařížeVideo: AP

 
Článek

Zemědělci komplikovali dopravu na dálnici A1, což je hlavní tepna, která spojuje Paříž se severem Francie. Na traktorech měli hesla jako „Žádná venkovská Francie bez farmářů“ nebo „Macrone, odpověz! Zachraň zemědělce“.

Farmáři hrozí blokádou části Paříže, dokud se s nimi nesetká prezident Emmanuel Macron. Očekávají závazky, které by znamenaly návrat „slušných příjmů“ pro zemědělce. Vláda totiž podle nich potřeby venkovského obyvatelstva přehlíží.

Cíl: Champs-Élysées a Vítězný oblouk

„Rádi bychom upozornili na to, že pokud ve Francii nebudou žádní farmáři, bude to mít dopad na naši ekonomiku,“ řekl agentuře Reuters jeden ze zemědělců Alix Heurtaut.

Farmáři se měli původně setkat na Avenue Foch. Zemědělské odbory ale uvedly, že cílem je blokáda nedaleké třídy Champs-Élysées, přilehlého Vítězného oblouku i městského okruhu.

Dopravu v Berlíně blokuje pět tisíc traktorů německých farmářů

Evropa

Trnem v oku jsou pro farmáře například obchodní dohody Evropské unie s Kanadou a skupinou jihoamerických zemí Mercosur. Zemědělci tvrdí, že povedou k dovozu levnějšího zboží nižší kvality. Zároveň mají pocit, že jsou neoprávněně terčem sílící kritiky kvůli otázkám spojeným s používáním pesticidů či zacházením se zvířaty.

Podle mnohých farmářů prezident Marcon také uspěchal rozhodnutí o zákazu glyfosátu, což je prostředek k hubení plevelů. Francie hodlá tento druh postřiku zcela vyřadit do konce roku 2021.

Silniční blokády s traktory zažívají v posledních týdnech i další západoevropské země. V říjnu opět tímto způsobem protestovali farmáři v Nizozemsku, v úterý zase tisíce traktorů vzaly útokem Berlín.

Reklama

Výběr článků

Načítám