Hlavní obsah

Nespokojenci vtrhli do makedonského parlamentu. Víc než sto zraněných

Skopje

Více než sto lidí bylo zraněno při čtvrtečních večerních střetech před makedonským parlamentem a uvnitř budovy, do níž vtrhli rozlícení stoupenci expremiéra Nikoly Gruevského. Mezi zraněnými je 22 policistů a tři politici včetně šéfa opozice Zorana Zaeva. S odvoláním na policejní a lékařské zdroje o tom informovala agentura MIA.

Foto: Dragan Perkovski, ČTK/AP

Potyčka před budovou makedonského parlamentu

Článek

Podle médií byla důvodem vpádu davu do budovy Národního shromáždění zpráva, že předsedou sněmovny byl zvolen albánský poslanec Talat Xhaferi, s jehož stranou Zaev dohodl koalici a hodlá vytvořit novou vládu.

Policie nejprve dostala Gruevského příznivce z parlamentu a poté pomocí paralyzujících granátů uvolnila i prostranství před budovou, z níž až pozdě večer mohli odejít politici.

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Před parlamentem museli zasahovat těžkooděnci

Zaev a několik členů jeho Sociálnědemokratického svazu (SDSM) poté před sídlem své strany promluvili ke svým příznivcům. V prohlášení odsoudili Gruevského konzervativní stranu VMRO-DPMNE za to, že se mezi Makedonce snaží zasít nenávist a rozdělit společnost.

MIA napsala, že do tří skopjských nemocnic bylo ještě před čtvrteční půlnocí rozvezeno k ošetření 95 lidí, včetně 22 policistů a tří poslanců. Kromě toho byla sedmi osobám poskytnuta lékařská pomoc i v armádních kasárnách.

Foto: Stringer, Reuters

Zraněný lídr sociálních demokratů Zoran Zaev

Třemi zraněnými poslanci jsou podle médií vedle vůdce SDSM Zaeva také místopředseda SDSM Damjan Mančevski a zástupce menší strany Aliance pro Albánce Zijadin Sela.

Fotografie krví zalitého Sely ležícího na zemi, které se objevily na internetu, vyvolaly rozvášněné reakce albánských uživatelů webu. Někteří dokonce hrozili občanskou válkou, pokud Sela zemře. Jak vážná jsou ale jeho zranění, zatím není jasné.

Stoupenci VMRO-DPMNE již řadu týdnů pořádají před parlamentem protestní shromáždění proti formující se koaliční vládě sociálních demokratů se stranami makedonských Albánců, kteří tvoří zhruba čtvrtinu obyvatelstva země. Podle některých odhadů se ve čtvrtek před sídlem zákonodárného sboru sešlo na 50 tisíc lidí, většinou příznivců Gruevského.

Reklama

Výběr článků

Načítám