Hlavní obsah

Nepokoje v Budapešti pokračují, ale slábnou

Právo, Novinky, DPA, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

V noci na čtvrtek zažila Budapešť další pouliční nepokoje. Měly ale mnohem menší intenzitu než v předchozích dnech. Podle policie bylo hospitalizováno se zraněními 16 lidí. Zatčeno bylo 62 demonstrantů. Mezi policisty tentokrát nebyl nikdo zraněn.

Článek

Po půlnoci zasáhlo několik stovek policistů proti shromážděnému davu 300 lidí na náměstí Oktogon v centru města. Tentokrát policisté nečekali, než se sejde větší počet výtržníků, a zasáhli okamžitě. Ze skupiny demonstrantů vždy několik policistů vytáhlo nejagresivnější osoby a naložili je do připravených antonů vozů. Protože výtržníci ztratili vůdce, nebyli tak agresivní jako v noci na středu. Policisté postupně vytlačili protestující do vedlejších uliček. Na hlavní třídě je zatlačili až k budově Západního nádraží. Po třetí hodině byl v ulicích klid a ráno začala normálně jezdit městská doprava.

Ministr spravedlnosti a policie József Petrétei přiznal, že uvažuje o vydání zákazu vycházení, aby tím zabránil násilnostem, které se odehrávají v nočních hodinách. Premiér Ferenc Gyurcsány zatím tuto možnost zamítl.

Policie v noci při rozhánění demonstrantů použila účinnější typ slzotvorných granátů. Podle deníku Magyar Hírlap policie uvažuje o tom, že v centru města bude v noci rušit signál mobilních telefonů, aby zabránila komunikaci mezi výtržníky. Ti se organizují především pomocí mobilních telefonů a domlouvají se, kde se sejdou a pokusí se vyvolat nepokoje. Mezi výtržníky převažuje tvrdé jádro fanoušků budapešťských fotbalových klubů FTC a Dózsa. Ti se navzájem nesnášejí, ale při nočních útocích spolupracují. Podle policie výtržnci v úterý nakupovali po celém městě baseballové pálky.

Večer se před budovou maďarského parlamentu na náměstí Lajose Kossutha sešlo přes 15 tisíc lidí. Podařilo se jim překonat první zátarasy a od budovy parlamentu je dělil už pouze kovový plot a kordon policistů. Policie přivolala posily a 600 jejích příslušníků budovu ochránilo. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Gyurcsány: poslední dva roky jsme lhali

Maďarskem otřásá skandál, který vyvolalo zveřejnění projevu premiéra Ference Gyurcsánye. Rozhlas v neděli vysílal jeho vystoupení na květnovém zasedání...

Další srážky v ulicích Budapešti

V noci na středu došlo v ulicích Budapešti k dalším střetům mezi policií a demonstranty, kteří požadují demisi vlády premiéra Ference Gyurcsánye. Nejvážnější...

Výběr článků

Načítám