Hlavní obsah

Německý list urazil Putina. Kreml se domohl omluvy

Právo, ama
Berlín

Ruský prezident Vladimir Putin se dočkal omluvy od německého časopisu Focus po výměně názorů ohledně článku, v němž autor označil ruského prezidenta za „psa“. Podle ruské ambasády v Německu se šéfovi Kremlu omluvil osobně šéfredaktor s tím, že redakce „neměla v úmyslu se ho dotknout nebo urazit“.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin při jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Soči v roce 2007 pustil do místnosti svého psa - fenku černého labradora Konni. Merkelovou to rozrušilo, neboť ji předtím v minulosti pokousal pes.

Článek

„Šéfredaktor Robert Schneider zavolal na velvyslanectví a osobně vyjádřil politování v souvislosti se známým vyjádřením na adresu ruského prezidenta,“ napsal na Facebooku mluvčí velvyslanectví Děnis Mikerin.

Omluvy se podle ruského serveru lenta.ru dožadovalo ruské velvyslanectví poté, co v časopise Focus z minulého týdne vyšel článek věnovaný spolkové kancléřce Angele Merkelové. Vypočítával „Padesát důvodů pro Merkelovou“.

Pod číslem 34 byla pasáž: „Sie hat zwar Angst vor Putins Hund, aber keine Angst vom Hund Putin“, která by se dala přeložit jako „bojí se sice Putinova psa, ale určitě se nebojí psa Putina“.

Autor narážel na incident, kdy Merkelovou při návštěvě rezidence ruského prezidenta v Soči vyděsil velký černý labrador. Putin tehdy nechal zvíře pustit do jednací místnosti a tvrdil, že chtěl Merkelovou potěšit.

Netušil prý, že se bojí psů kvůli incidentu z dětství, kdy ji pes pokousal. Později se prý za své chování omluvil.

Reklama

Výběr článků

Načítám