Hlavní obsah

Německu hrozí útoky podle pařížského scénáře, varují zpravodajci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V Německu hrozí teroristický útok ve stylu pařížských atentátů z loňského listopadu. S odvoláním na analýzu ministerstva vnitra to napsal německý deník Bild. Největší bezpečnostní riziko podle analýzy představují lidé, kteří se zapojili do bojů v Sýrii po boku džihádistů Islámského státu.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Němečtí policisté střeží berlínské hlavní nádraží.

Článek

„Německo je cílem džihádisticky motivovaného násilí, které se kdykoli může realizovat ve formě násilných činů proti státním a civilním zařízením, stejně jako proti státním zaměstnancům a běžnému obyvatelstvu," citoval Bild z analýzy.

Při listopadových atentátech v Paříži zaútočily tři skupiny teroristů na šesti místech francouzské metropole a připravily o život 130 lidí. [celá zpráva]

Materiál zmiňuje stejný modus operandi, tedy útok s pomocí střelných zbraní a výbušnin, případně i s využitím sebevražedného atentátníka. Atentáty by navíc mohly být rozděleny do několika dní a mířily by na různé cíle.

Jednotlivci nebo malé skupiny

Pokud by k útokům mělo dojít, podle analýzy by za nimi zřejmě stáli jednotlivci nebo malé skupiny pachatelů. Útočníci by mohli vzejít z německých navrátilců ze Sýrie, kteří v tamních bojích nabrali bojové zkušenosti.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Podle tajných služeb odjelo bojovat v řadách Islámského státu zhruba 850 Němců, 300 z nich se vrátilo zpět do vlasti. Zhruba desítku navrátilců poslaly německé soudy do vězení za účast v teroristické organizaci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám