Hlavní obsah

Strůjce pařížského masakru v lednu těsně unikl aténské policii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Mozek teroristické buňky, jež podnikla listopadové teroristické útoky v Paříži, byl před necelým rokem málem dopaden. Řecká policie se pokusila osmadvacetiletého Belgičana Abdelhamida Abaaouda dopadnout při protiteroristické razii, operace se ale neuskutečnila a džihádista ze stahující se smyčky vyklouzl. S odvoláním na svůj zdroj z řeckých bezpečnostních složek to uvedla BBC.

Foto: Handout, Reuters

Nedatovaná fotografie Abdelhamida Abaaouda publikovaná v islamistickém časopise Dabiq

Článek

Abaaoud v Řecku nepobýval náhodou. Z telefonních čísel registrovaných v Aténách totiž největší masakr ve francouzské poválečné historii koordinoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Řecká protiteroristická operace měla být realizována ještě před 15. lednem, kdy belgičtí policisté provedli zátah ve Verviers na východě země. Provedena však nikdy nebyla.

Řekové mlčí

Jak džihádista řecké bezpečnostní složky setřásl, není jasné. Atény se k věci nechtějí vyjadřovat, potvrdily pouze, že byl terorista sledován.

Kdyby se Řekům v lednu zásah povedl, k šesti útokům, při nichž 13. listopadu ve francouzské metropoli zahynulo 130 lidí a na 350 dalších utrpělo zranění, by možná vůbec nedošlo.

Vzorky DNA jako důkaz

Abdelhamid Abaaoud, jehož tajné služby sledovaly dlouhodobě, byl dopaden a zastřelen o pět dní později během protiteroristické operace na pařížském předměstí Saint-Denis.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Policie v bytě v Saint-Denis, kde se schovávali podezřelí.

Vzorky DNA odebrané v bytě, kde byla provedena razie, odpovídají těm, jež se našly v Aténách. A jeden z obyvatel sousedního bytu Vasilis Katsanos podle BBC vypověděl, že Abaaouda nejméně ve dvou případech potkal.

Kromě útoků v Paříži je jméno hlavy teroristické buňky spojováno také se čtyřmi ze šesti útoků, které byly od jara zmařeny, a Abaaoud byl kvůli nim ve Francii odsouzen v nepřítomnosti ke dvaceti rokům vězení.

Do Řecka se před pařížským masakrem vydal také zřejmě poslední prchající člen teroristické buňky Salah Abdeslam. Přicestoval na trajektu 1. srpna a zemi opustil o tři dny později.

Reklama

Výběr článků

Načítám