Hlavní obsah

Německo zpřísní zákony, aby zabránilo opakování berlínského útoku

Berlín
Aktualizováno

Německo zjednoduší možnost uvalení vazby na extremisty, kteří mohou představovat nebezpečí. Rozšíří také možnost použít pro jejich monitorování elektronické náramky. V úterý se na tom dohodli němečtí ministři vnitra a spravedlnosti Thomas de Maiziére a Heiko Maas, kteří chtějí zabránit opakování předvánočního útoku z Berlína.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére

Článek

„Musíme udělat vše proto, aby se případ Amri neopakoval,” podotkl po jednání Maas. „Právní stát schopný obrany je nejlepší odpovědí na nenávist teroristů,” míní. De Maiziére zase vyjádřil přesvědčení, že navrhovaná opatření přispějí k bezpečnosti občanů, aniž by nepřiměřeným způsobem zasahovala do jejich svobod.

Oba ministři se dohodli, že žadatelé o azyl, kteří budou lhát o své identitě, budou muset zůstávat na jednom určitém místě. Do budoucna by také mělo být jednodušší vzít do vazby neúspěšné uchazeče o azyl, kteří mohou představovat nebezpečí a které chce Německo vrátit do jejich země původu.

Cizince, kteří nedostali azyl a mohou přestavovat hrozbu, má být nově možné sledovat pomocí elektronických náramků. Tímto způsobem má být možné sledovat i osoby, které za nebezpečné označí spolkové úřady. De Maiziére ale upozornil, že se to bude týkat jen malého počtu z celkem zhruba 550 osob, od nichž podle německých úřadů může vycházet nebezpečí útoku. Důvodem je to, že jednotlivé osoby za nebezpečné většinou označují zemské úřady, a nikoli ty spolkové. Ministr vnitra proto jednotlivé země vyzval, aby přijaly podobnou legislativu.

De Maiziére i Maas jsou také pro intenzivní vyjednávání se zeměmi původu, aby zpátky přijímaly své občany, kteří v Německu nemohou zůstat. Zapojit by se do něj měly i další resorty, včetně těch, které zodpovídají za rozvojovou spolupráci. Ministři požadují i další zlepšení spolupráce mezi evropskými zeměmi.

Navrhovaná opatření mají do budoucna německým orgánům umožnit předejít dalším útokům, které by spáchali radikálové, o nichž úřady vědí.

V Berlíně vjel do lidí na vánočním trhu Tunisan Anis Amri, kterého několik měsíců sledovaly německé tajné služby. [celá zpráva] Německo mu odmítlo udělit azyl, když se vydával za Egypťana a neúspěšně se ho pokoušelo vrátit do jeho vlasti. [celá zpráva]

Později se zjistilo, že měl několik identit.

Amri zabil 12 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám