Hlavní obsah

Německo prodloužilo stálé kontroly na hranicích s ČR a Tyrolskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německo o dva týdny prodloužilo stálé hraniční kontroly s Českou republikou a rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko. Rozhodlo o tom ve středu německé ministerstvo vnitra. Současné kontroly měly vypršet o středeční půlnoci.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Němečtí policisté na hranici kontrolují české řidiče.

Článek

Ještě ráno německé ministerstvo vnitra sdělilo ČTK, že o osudu kontrol zatím rozhodnuto není. Stálou ostrahu na hranicích s ČR a Tyrolskem zavedlo Německo 14. února, aby si vynutilo dodržování karanténních opatření.

Mluvčí ministerstva vnitra Steve Alter minulý týden v pátek prohlásil, že dosavadní hodnocení ukazuje, že kontroly jsou sice účinné, ale šíření koronaviru zcela zastavit nedokážou. To zavdalo podnět  ke spekulacím, že by se Německo mohlo vrátit k namátkovým kontrolám.

Česko, Slovensko a Rakousko žádají po Německu konec hraničních kontrol

Evropa

Po zrušení stálých kontrol volá nejen Česká republika a Rakousko, ale vyzvala k němu i Evropská unie. Německo uvolnění režimu odmítalo s tím, že chce zabránit šíření mutací z ČR a Tyrolska do Německa. Česká republika a také většina Tyrolska je na německém seznamu oblastí s výskytem mutací koronaviru. Na tomto seznamu je i francouzský departement Moselle, proti kterému ale Německo stálé kontroly neuplatňuje, což Vídeň s Prahou kritizují jako nepoměr.

Němci se bojí francouzského regionu Moselle stejně jako Česka, kontroly na hranice ale neposílají

Koronavirus

Z oblastí s mutacemi smí do Německa cestovat jen Němci, cizinci žijící trvale v Německu, nákladní dopravci a vybraní pendleři, pokud se prokážou negativním testem na koronavirus. Všichni s výjimkou přeshraničních pracovníků a řidičů kamionů musí po příjezdu do karantény.

Reklama

Výběr článků

Načítám