Hlavní obsah

Německo pospíchá ke kolektivní imunitě

Právo, nek

Německo si v očkování proti koronaviru vede dobře, ke kolektivní imunitě mu však zbývá ještě kus cesty. Úřady se proto snaží přesvědčovat občany, aby vakcinaci podstoupili, pokud tak ještě neučinili. Důvodem je i pozvolný nárůst počtu nakažených v posledních týdnech.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Žáci v Berlíně si první školní den po prázdninách provádějí test na koronavirus.

Článek

Ukončené očkování má v Německu 53 procent populace, dalších devět procent dostalo zatím první dávku vakcíny.

Pro naše děti je bezpodmínečně nutné, aby mohly po prázdninách na prezenční výuku
Christina Lambrechtová, spolková ministryně pro rodinu

Experti ale hovoří o nutnosti alespoň 85procentní proočkovanosti. K dosažení tohoto cíle má přispět i vakcinace dětí a teenagerů ve věkové skupině 12 až 17 let, u nichž je podíl plně nebo částečně imunizovaných nízký: deset, resp. 21 procent. Tady se ale střetávají názory politiků a některých odborníků. Politici tlačí na urychlení očkování mladých.

„Pro naše děti je bezpodmínečně nutné, aby mohly po prázdninách na prezenční výuku,“ argumentuje spolková ministryně pro rodinu Christina Lambrechtová.

Hádka o roušky v Berlíně: Stovka ozbrojenců vzala bistro útokem

Evropa

Bavorský premiér Markus Söder varuje, že když se ve třídách nakazí hodně dětí, spustí to lavinu karantén. „A pak máme školy opět zavřené, což nechceme,“ dodal Söder.

Politici vs. zdravotníci

Stálá státní komise pro očkování (STIKO) ale vydala doporučení očkovat ve věkové skupině 12 až 17 let nikoli paušálně, ale jen ty, kteří trpí nějakou nemocí zvyšující riziko těžkého průběhu covidu nebo mají ve své blízkosti někoho z rizikových skupin, kdo se ze zdravotních důvodů nemůže nechat očkovat.

Na zdrženlivost STIKO pak poukazují i kritici očkování dětí z řad rodičů a učitelů. Obávají se také konfliktů mezi očkovanými a neočkovanými dětmi. „Když se ve třídě objeví pozitivní žák, musí do karantény všichni bez ukončeného očkování. Ostatní budou moci dál chodit na prezenční výuku. To bude vyvolávat napětí,“ argumentuje předsedkyně Německého svazu škol Gudrun Woltersová Voglerová.

Německo má přísný plán. Negativní test už stačit nebude

Koronavirus

„Mnozí rodiče pohlížejí na očkování svých dětí kriticky,“ dodává Ines Weberová ze Spolkového sdružení rodičů s tím, že chybějí poznatky o dlouhodobých účincích očkování proti covidu.

Slevové poukazy a klobása zdarma

Bez ohledu na postoj STIKO se ministři zdravotnictví všech spolkových zemí minulý týden dohodli, že nabídku očkování pro věkovou skupinu 12 až 17 let rozšíří. Děti tak mohou vakcínu dostat nejen u pediatra, ale i v očkovacím centru, kam chodí dospělí.

Úřady se však snaží zatraktivnit očkování všem. O vakcíny už není nouze jako na začátku roku, ale naopak, zájem postupně opadá. Regiony a města proto nabízejí poukazy na nejrůznější slevy na zboží a služby, jihodurynský Sonnenberg třeba láká pacienty na klobásu zdarma.

Německo bude očkovat třetí dávkou a podpoří vakcinaci dětí

Evropa

Objevují se i úvahy o vyplácení hotovosti očkovaným. Ekonomka technologického institutu KIT v Karlsruhe Nora Szechová vypracovala studii, podle níž by odměna ve výš i 500 eur (12 700 Kč) zajistila až 90procentní proočkovanost. Bez bonusu se prý ochota podstoupit vakcinaci pohybuje jen kolem 70 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám