Hlavní obsah

Německo odškodní rodiny obětí masakru v afghánském Kundúzu

Právo, roš, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo odškodní rodiny afghánských civilistů, kteří zahynuli v Kundúzu v září při náletu na dvě alianční cisterny uloupené Tálibánem. V pondělí to v Berlíně oznámil mluvčí ministerstva obrany Christian Dienst.

Článek

„Jisté je, že odškodnění bude,“ řekl mluvčí s tím, že resort dává přednost mimosoudnímu vypořádání. Připustil však, že bude složité určit, kdo ze 142 obětí byli civilisté a kdo bojovníci Tálibánu.

O letecký úder požádal německý velitel v oblasti, přičemž odmítl, aby Američané napřed provedli bližší vizuální průzkum místa, kde cisterny stály. Německý právník afghánského původu Karim Popal, zastupující 78 příbuzných obětí, pohrozil, že v případě neúspěchu odškodnění podá proti bundeswehru soudní žalobu za špatné a lhostejné jednání, napsala AFP.

Německý týdeník Der Spiegel v pondělíuvedl nové detaily k náletu, a sice že letecký důstojník podřízený německému plukovníkovi Georgu Kleinovi žádal, aby Američané svrhli na cisterny šest bomb, a ne dvě, jak se nakonec rozhodli Američané. Vyplývá to ze závěrečné zprávy NATO k události.

Podle dřívějších informací Američané chtěli silnější bombardování než Němci, což ale neodpovídá pravdě. Ze zprávy dále vyplývá, že američtí piloti chtěli pět kontrolních průzkumných letů nad cisternami.

Der Spiegel k vyšetřování napsal, že bude předvolán zřejmě i exšéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier, aby se zjistilo, zda jeho resortu byly v září poskytnuty všechny zprávy o tragédii v Kundúzu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám