Hlavní obsah

Německo odložilo slučování rodin běženců s doplňkovou ochranou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Slučování rodin běženců, kteří nedostali status uprchlíka, ale jen doplňkovou ochranu, nebude v Německu až do konce července možné. Opatření schválila v pátek Spolková rada, napsala agentura DPA. S tímto návrhem souhlasil už 1. února Spolkový sněm.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Běženci, kteří získali v Německu takzvanou doplňkovou ochranu, neměli možnost, aby za nimi přicházeli jejich nejbližší příbuzní. Velká koalice CDU/CSU a SPD tuto možnost přerušila v březnu roku 2016 na dva roky. V té době se Německo potýkalo s přílivem běženců a další nápor migrantů by země zvládala jen s velkými obtížemi.

Opatření mělo vypršet v polovině března. Podle odhadu listu Süddeutsche Zeitung mohlo za lidmi s doplňkovou ochranou do Německa přijít dalších 100 až 200 tisíc rodinných příslušníků.

Strany vládní koalice se proto nakonec dohodly na jeho prodloužení.

Doplňková ochrana je na základě evropského práva udělována lidem, kteří nesplňují podmínky pro udělení azylu, avšak i přesto jsou v jejich případě důvodné obavy, že by jim v případě návratu do státu původu hrozilo nebezpečí.

Definitivně by problém kolem slučování rodin v případě lidí s doplňkovou ochranou měla vyřešit až nová koaliční vláda CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociálních demokratů (SPD).

Během vyjednávání se strany dohodly, že po vypršení omezení by mělo do Německa měsíčně přicházet maximálně 1000 rodinných příslušníků běženců s doplňkovou ochranou.

Sociální demokraté navíc v koaličních rozhovorech prosadili také opatření, které má usnadnit slučování rodin ve složité humanitární situaci. Podrobnosti ke slučování rodin by měla nová koalice - pokud vznikne - vepsat do nového zákona.

U lidí, kteří mají status uprchlíka, bylo slučování rodin možné i v uplynulých dvou letech. Loni do konce listopadu touto cestou do spolkové republiky přišlo zhruba 85 tisíc rodinných příslušníků uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám