Hlavní obsah

Německo o víkendu čeká příchod až 40 tisíc migrantů

Do Německa by o víkendu mohlo přijet až 40 tisíc nových běženců. Armáda, která by měla v případě nutnost s náporem nově příchozích pomáhat, je v pohotovosti. Rakousko kvůli přetížení zastavilo železniční spojení s Maďarskem. Přes to na Západ stále proudí tisíce migrantů.

Foto: Reuters

Migranti v Německu

Článek

Železniční doprava mezi Rakouskem a Maďarskem stojí od čtvrtka. Rakouské dráhy ÖBB to vysvětlily tím, že kapacita vlaků i nádraží je vysoce překročena a že je nutné nejdříve situaci stabilizovat.

Do Německa za uplynulou sobotu a neděli přišlo 20 000 nových běženců, další tisíce pak dorazily v dalších dnech. Německá vláda ohlásila, že armáda vyčlenila 4000 vojáků, kteří v případě nutnosti budou na zvládání uprchlického přívalu nasazeni.

O povolání armády se uvažuje i v Maďarsku, které nevylučuje vyhlášení krizového stavu. V takovém případě by pak vláda mohla povolat k ostraze hranic vojsko. Jasno v této věci bude v úterý.

Přes Maďarsko se v posledních dnech snaží projít co nejvíce lidí, v zemi má totiž od 15. září platit zpřísněný azylový zákon. Premiér Viktor Orbán v pátek prohlásil, že každý, kdo nelegálně překročí hranici, bude zadržen. Předpokládá se, že běženci Maďarsko začnou obcházet přes jiné země, na vyšší počty migrantů se již připravuje Slovinsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám