Hlavní obsah

Německého důchodce stíhají kvůli vyvraždění vesnice v roce 1944

Dortmund
Aktualizováno

Státní zastupitelství v Dortmundu obžalovalo 88letého Němce z podílu na vyvraždění obyvatel francouzské vesnice Oradour-sur-Glane, když ji 10. června 1944 divize SS Das Reich vypálila.

Trosky vesnice Oradour-sur-Glane, vypálené v roce 1944 Němci

Článek

Stíhaný je důchodce z Kolína nad Rýnem, který byl členem útvaru pancéřových granátníků SS. Dortmundské státní zastupitelství uvedlo, že muž je stíhán za vraždu 25 lidí a napomáhání k vraždě dalších.

Při vypálení Oradouru bylo zabito 651 obyvatel vsi včetně 205 dětí mladších patnácti let. Muže postříleli, ženy a děti zaživa upálili v domech.

Divize SS Das Reich vesnici vypálila, když se přesouvala do Normandie, aby zasáhla proti spojencům, kteří se tam vylodili 6. června.

Soud musí rozhodnout, zda bude muž stíhán jako dospělý, nebo jako mladistvý, protože mu v době masakru bylo 19 let.

Oradour, jehož trosky byly ponechány jako výstraha před nacistickým barbarstvím, letos navštívil jako první německý prezident Joachim Gauck. [celá zpráva]

Obžalování osmaosmdesátiletého Kolíňana oznámily německé úřady ve stejný den, kdy soud v německém Hagenu zastavil pro nedostatek důkazů trestní řízení proti bývalému členovi nacistických jednotek Waffen SS Siertu Bruinsovi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám