Hlavní obsah

Soud osvobodil bývalého nacistu, který měl zastřelit odbojáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Bývalý člen nacistických jednotek Waffen SS Siert Bruins je spokojený. Německý soud totiž proti němu ve středu zastavil trestní řízení. Důvod? Nedostatek důkazů. Dvaadevadesátiletý Bruins čelil obvinění z toho, že v roce 1944 zavraždil nizozemského odbojáře, prokuratura kvůli tomu pro něj požadovala doživotní vězení.

Foto: ČTK/AP

Siert Bruins u soudu

Článek

Soud uvedl, že za 70 let od spáchání činu se ztratily důkazy a už ani není možné vyslechnout svědky.

Bruins se narodil v Nizozemsku, ale v současné době má německé občanství. Do řad SS se přihlásil jako dobrovolník po obsazení své vlasti Němci v roce 1941. Sloužil v jednotce pátrající po příslušnících odboje a Židech, které nacisté posílali do koncentračních táborů.

Podle obžaloby vezli Bruins a jeho přímý nadřízený August Neuhäuser v září 1944 zajatého odbojáře Alderta Klaase Dijkemu v automobilu, když mu přikázali, aby se šel vymočit. Když Dijkema vystoupil, oba členové SS ho údajně zasáhli zezadu několika výstřely. Vraždu později maskovali jako zastřelení zajatce, který se pokusil o útěk. Bruins před soudem přiznal, že u vraždy byl, přímý podíl na ní ale odmítl.

Kvůli působení v SS Bruinse už jednou soudili. V 80. letech ho poslali do vězení za podíl na vraždě dvou Židů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám