Hlavní obsah

Německá vláda schválila případné znárodňování energetických firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda schválila právní úpravu, která by umožnila znárodňovat energetické firmy. Opatření má být krajním řešením pro zajištění dodávek v případě nouze. Země závislá na ruských energiích tak reaguje na zhoršení vztahů s Moskvou po ruském napadení Ukrajiny a po zavedení západních sankcí proti Rusku.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Znárodnění se může dotknout i německé dceřinky ruského Gazpromu.

Článek

Podle zdroje agentury Reuters vláda doufá, že parlament novelu schválí v květnu.

Berlín minulý měsíc spustil nouzový plán řízení dodávek plynu. Byl to první krok v třífázovém plánu, který by mohl vyústit v přidělování energie, přičemž prioritu by měly domácnosti a kritická infrastruktura, jako jsou nemocnice.

Vytočená SPD: Schröder je ostudou Německa, vyhoďte ho

Evropa

„Ceny jsou vysoké, nejistota je vysoká a rizika jsou blízko," uvedl ministr hospodářství Robert Habeck. ”Musíme být proto připraveni na zhoršení situace," dodal.

Ve hře Gazprom i EDF

Novela by vládě umožnila, aby v případě ohrožení energetické bezpečnosti převzala energetické společnosti do své správy. Podobný krok už Berlín učinil v případě Gazpromu Germania, dceřiné společnosti ruského plynárenského giganta, nad kterým převzal dočasnou kontrolu do konce září.

O možném znárodnění se znovu hovoří i v případě francouzské energetické společnosti EDF, informovala minulý měsíc agentura Bloomberg. Francouzský stát v ní už vlastní 84 procent.

Nesmí dojít k jaderné válce, plynové embargo nepomůže, tvrdí německý kancléř

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám