Hlavní obsah

Německá vláda přiškrtí úhradu ztrát

Právo, DPA, vpl, ARD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu a prosinci platí spolková vláda v Berlíně značnou část ztráty tržeb v důsledku částečného uzavření. Vládní činitelé nyní dali jasně najevo, že to v lednu nemůže a nebude pokračovat.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Německý ministr hospodářství a energetiky Peter Altmaier

Článek

Kabinet kancléřky Angely Merkelové (66) připravuje změnu kurzu: jak spolkový ministr hospodářství Peter Altmaier (62), tak Helge Braun (48), šéf kancléřčina úřadu, dali jasně najevo, že proplacení 75 procent ztracených tržeb poskytnutých v listopadu a prosinci během částečného uzavření nelze dlouhodobě financovat.

Rozhodně nemůžeme pokračovat ve velmi komplexních balíčcích donekonečna
Peter Altmaier, německý ministr hospodářství

„Rozhodně nemůžeme pokračovat ve velmi komplexních balíčcích donekonečna,“ řekl Altmaier rozhlasu Deutschlandfunk a poukázal na prodloužení překlenovací pomoci do konce června, což by umožnilo firmám s velkým poklesem prodeje proplatit značnou část jejich fixních nákladů.

Zatím 54 tisíc žádostí o úhradu
V listopadu a prosinci spolková vláda podporuje firmy, sdružení a instituce uzavřené v částečném lockdownu.
Firmám do 50 zaměstnanců proplatí 75 procent obratu z listopadu 2019.
Větší společnosti by měly dostávat méně.
Na tuto pomoc ministerstvo hospodářství vyčlenilo přibližně 30 miliard eur (787 mld. korun).
Žádosti jsou k dispozici od minulého týdne.
Dosud bylo podáno 54 tisíc žádostí.

Kurzarbeitu přibývá

Braun sdělil deníku Handelsblatt, že „obrat nemůže přetrvávat z dlouhodobého hlediska jako stěžejní kritérium“. „Do ledna musíme vypracovat cílenější pomoc,“ upřesnil Braun. V budoucnu se podpora více zaměří na fixní náklady jako v případě překlenovací podpory platné od ledna.

Přes milion nákaz zarmoutilo Němce

Koronavirus

Oba tak reagovali na podněty Armina Lascheta (59), premiéra Severního Porýní-Vestfálska a kandidáta na předsedu křesťanské demokracie (CDU), a tím spolkového kancléře ve volbách v září 2021. Ten listu Rheinische Post řekl, že další rok s uzávěrami a miliardovou pomocí by zničil stát. „Nemůžeme všechno dlouhodobě uzavřít a stát nemůže měsíc za měsícem hradit miliardové výpadky,“ dodal.

V důsledku nucených uzavírek institut IFO zaznamenal v listopadu poprvé po několika měsících nárůst kurzarbeitu. Podíl firem s ním vzrostl na 28 procent, zatímco v říjnu činil 24,8 procenta. Podle IFO se v listopadu obzvláště prudce zvýšil podíl kurzarbeitu v hotelech (z 62,9 na 91 procent) a v cateringu (z 53,4 na 71,7 procenta). Podle cestovních kanceláří a cestovních agentur se 91,1 procenta společností zaregistrovalo pro zaměstnance na zkrácenou dobu.

Tabu zvýšení daní se otřáslo

Navzdory miliardám pomoci Braun očekává, že pandemie zanechá v ekonomice „významné stopy“. „Stát může pomoci velkému počtu firem, aby krizi přestály. Ale nezůstane bez následků,“ řekl politik CDU. „Jako společnost musíme vydržet prosinec a měsíce před březnem s dodržováním protipandemických pravidel. Tam, kde to nestačí, budou škrty nevyhnutelné. Pak přijde na jaře, doufejme, vakcína,“ dodal.

Na německo-polské hranici lidé protestují kvůli protikoronavirovým opatřením

Evropa

Otázka financování státní podpory, kterou ministr financí Olaf Scholz odhaduje na více než 300 mld. eur (7,87 bil. Kč) pro současný a nadcházející rok, se stále více dostává do centra pozornosti. „Musíme posoudit, co nás koronavirus stál,“ uzavřel Braun a nevyloučil zvýšení daní považované dosud za tabu.

Reklama

Výběr článků

Načítám