Hlavní obsah

Německá policie chce kontroly na hranicích s Polskem kvůli migrantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německé policejní odbory vyzývají vládu, aby zavedla dočasné kontroly na hranicích s Polskem. Důvodem je masivní nápor migrantů, kteří se dostávají přes polské území do Německa. Ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) chce rychlé řešení a vláda by o požadavku měla rozhodnout ve středu, píše server týdeníku Focus.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Předseda odborového svazu Spolkové policie Heiko Teggatz v dopise varuje před kolapsem na hranicích, kde „několik měsíců explozivně stoupají počty ilegálních migrantů“. Pouze zavedením dočasných hraničních kontrol může podle jeho slov spolková vláda zabránit „kolapsu“ na hranicích jako v roce 2015. Ochranu hranic má v Německu na starosti právě Spolková policie.

Braniborsko nezvládá nápor Lukašenkových migrantů

Evropa

„Naši kolegové jsou také vystaveni značnému zdravotnímu riziku, protože infekce SARS COV-2, zejména v zemích původu migrantů (Irák, Sýrie, Jemen, Írán, Afghánistán atd.), jsou stále velmi vysoké a tamější úřady nevedou žádnou statistiku,” píše Teggatz. Hygienické předpisy, jaké jsou běžné v Německu a Evropě, se samozřejmě během pašování nedodržují.

Vlády v Lotyšsku, Litvě a Polsku obviňují běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že organizovaně přivedl migranty a uprchlíky z krizových oblastí na vnější hranice EU. Lukašenko na konci května oznámil, že Minsk již nebude bránit migrantům v dalším cestování do EU. Reagoval tak na zpřísnění sankcí Západu vůči Bělorusku. Od té doby přibývá zpráv o pokusu o nelegální překročení hranic na vnějších hranicích EU s Běloruskem a na německo-polské hranici.

Maďaři zadrželi na hranicích rekordní počet migrantů

Zahraniční

Úřady spolkové země Braniborsko minulý týden uvedly, že během října očekávají příchod více než 3000 migrantů, kteří se pokoušejí dostat do Německa přes Bělorusko a Polsko.

Spolkové ministerstvo vnitra je znepokojeno a ministerstvo zahraničí se snaží přimět státy jako Irák a Jordánsko, aby zastavily lety do Minsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám