Hlavní obsah

Německá Levice bude mít zemského premiéra

Berlín

Německá strana Levice (Die Linke), ve které jsou i postkomunisté, bude mít poprvé od sjednocení Německa zemského premiéra, bude jím Bodo Ramelow. Členové sociální demokracie (SPD) v Durynsku schválili v referendu návrh vedení strany, aby SPD vstoupila do vládní koalice s Levicí a se Zelenými. O vzniku vlády budou zemští poslanci hlasovat na počátku prosince, koaliční strany mají v zemském sněmu většinu jednoho hlasu.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Bodo Ramelow může stát v čele koalice v Durynsku

Článek

Ve vnitrostranickém referendu se pro vznik první německé „rudo-červeno-zelené” koalice na zemské úrovni vyslovilo 70 procent členů SPD, uvedla strana na svém profilu na Facebooku. Korespondenčního hlasování se zúčastnilo 78 procent z 4300 členů strany, což výrazně přesáhlo dvacetiprocentní hranici nutnou pro to, aby byl výsledek referenda závazný.

Neodradila je ani kritika spolkového prezidenta Joachima Gaucka. Podle něj je německá Levice příliš spjata se Sjednocenou socialistickou stranou Německa (SED), která vládla Německé demokratické republice do roku 1989. [celá zpráva]

Podle Gaucka je pro mnoho jeho vrstevníků problematické cítit k Levici důvěru.

Výsledek referenda znamená konec vlády Křesťanskodemokratické unie (CDU) v Durynsku, která trvala 24 let. Konzervativci sice vyhráli volby i letos v září, SPD se ale rozhodla nepokračovat ve vládě velké koalice a podpořila spolupráci s druhou Levicí a se Zelenými.

Reklama

Výběr článků

Načítám