Hlavní obsah

Smrt syna exprezidenta Weizsäckera: Narušený útočník se chtěl mstít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Sedmapadesátiletý Němec z Andermachu v Porýní-Falci zavraždil syna bývalého německého prezidenta Fritze von Weizsäckera ze msty. Uvedl to týdeník Der Spiegel s odvoláním na vyšetřovací zdroje. Podle nich útočník trpěl klamnou představou celkové deziluze. Podle týdeníku Focus měl „akutní duševní nemoc”, jak ukázalo vyšetření psychiatra. Státní zástupce požádal o jeho hospitalizaci na psychiatrii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útočník s nožem ubodal k smrti na berlínské klinice syna německého exprezidenta Video: Reuters

 
Článek

Tvrzení, že útočil ze msty, mluvčí kanceláře berlínského státního zástupce ani nepotvrdil, ani nevyvrátil. Vyšetřovatelé pouze sdělili, že u vraha šlo „pravděpodobně o klamnou představou obecné nechuti vůči rodině oběti”.

Podle zjištění týdeníku potvrdil zadržený svou nechuť vůči roli, kterou sehrál otec oběti Richard von Weizsäcker v šedesátých letech jako ředitel firmy Böhringer Ingelheim. Ta dodávala pobočce firmy Dow Chemical roztok trichlorfenylu, který se používal při výrobě defoliantu Agent Orange nasazeném ve vietnamské válce k odlistění porostu, pod kterým se ukrývali partyzáni a severovietnamští vojáci. Agent Orange je rakovinotvorný, jeho součástí je i dioxin.

Útočník v Berlíně ubodal syna německého exprezidenta

Evropa

Richard von Weizsäcker, který stál v čele státu v letech 1984 až 1994, v minulosti uvedl, že o dodávkách chemikálií nic nevěděl.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý německý prezident Richard von Weizsäcker

Protože Richard von Weizsäcker zemřel v roce 2015, rozhodl se muž zabít jeho syna, primáře interny na klinice Schlosspark v berlínské čtvrti Charlottenburg. Zaútočil na něj během veřejné přednášky o ztučnění jater. Na akci přišlo asi dvacet lidí. Byl mezi nimi i policista v civilu, který se snažil pachatele zadržet a byl vážně zraněn.

Foto: Schlosspark Klinik

Zavražděný lékař Fritz von Weizsäcker, syn někdejšího německého prezidenta

Útočníka nakonec přemohlo několik dalších posluchačů přednášky a krátce poté ho předali policii. Zraněný policista byl ve středu operován a je mimo ohrožení života.

Útočník si akci naplánoval, o přednášce věděl, v Porýní Falci si koupil nůž a pak přijel do Berlína vlakem.

Sám nebyl nikdy dříve trestán.

Reklama

Výběr článků

Načítám