Hlavní obsah

Němci stojí za Českem, ujistila Babiše Merkelová

– Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek telefonicky jednala s českým premiérem Andrejem Babišem o ruském pozadí incidentu ve Vrběticích z roku 2014. Ministerskému předsedovi přislíbila solidaritu. O telefonátu s šéfkou německé vlády informoval na Twitteru také Babiš.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Premiér informoval spolkovou kancléřku o napjatých vztazích s Ruskem kvůli českým poznatkům o zapletení Ruska do exploze ve Vrběticích v roce 2014. Kancléřka premiérovi přislíbila solidaritu,” uvedl o rozhovoru mluvčí Merkelové Steffen Seibert.

Podobné vyjádření na Twitteru zveřejnil Babiš. „Informoval jsem ji o současné vážné situaci v česko-ruských vztazích. Zároveň jsem ji požádal o podporu bilaterálně i v rámci EU a NATO. Ujistila mě, že Německo za námi pevně stojí,” napsal český premiér po telefonátu s kancléřkou.

Českou republiku již v neděli podpořil německý velvyslanec v Praze Christoph Israng, který na Twitteru ujistil, že Německo stojí po boku českých přátel. Na tento komentář v pondělí odkázala i mluvčí německého ministerstva zahraničí Maria Adebahrová. Německo ale prozatím neuvedlo, zda ve prospěch Česka podnikne nějaké konkrétní kroky.

Akt solidarity: Slovensko vyhostí tři ruské diplomaty

Evropa

Česko tvrdí, že za výbuchem v muničním skladu ve Vrběticích, který si vyžádal dvě oběti, stojí ruské tajné služby. Rusko takové obvinění odmítá. Praha s Moskvou si vzájemně vyhostily diplomaty.

Reklama

Výběr článků

Načítám