Hlavní obsah

Němci obracejí. Většina chce návrat k jádru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá média zveřejnila překvapivý výsledek průzkumu, který provedla mezinárodní společnost YouGov. Polovina dotázaných Němců si podle průzkumu myslí, že plánované odstavení jaderných elektráren by mělo být „definitivně“ nebo „spíše“ odvoláno.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Grohnde v Emmerthalu v Dolním Sasku. V provozu je od roku 1984, do konce roku má být uzavřena.

Článek

36 procent dotázaných říká, že by plán ukončit provoz německých reaktorů do konce roku 2022 neměl doznat změn, a 14 procent respondentů na tuto otázku neodpovědělo. Průzkum agentury YouGov si nechal vypracovat německý list Die Welt.

Ještě před několika týdny přitom německá média v souvislosti se sílícími hlasy, které volají po prodloužení provozu německých jaderných elektráren, uváděla, že poměr názorů je prakticky opačný.

Vycházela z dva roky starého průzkumu, podle kterého šest z deseti dotázaných ukončení používání jaderných reaktorů obhajovalo.

Jaderná energie a zemní plyn by se mohly stát součástí Zelené dohody

Evropa

Účastníci nynějšího průzkumu byli také dotázáni na výstavbu nových reaktorů za předpokladu, že by se tak hospodárněji dosáhlo snížení emisí oxidu uhličitého. Výstavbu by v takovém případě uvítalo 44 procent dotázaných a 42 procent by ji odmítlo.

Reklama

Výběr článků

Načítám