Hlavní obsah

Němci kvůli odpůrcům vakcíny mobilizují i policii

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Očkování proti covidu-19 se ve Spolkové republice blíží – a spolu s ním sílí protesty odpůrců. Spolkový kriminální úřad (BKA) varuje před nebezpečím pro výrobce a distributory, policie posiluje své síly.

Foto: Jonas Guettler, ČTK/AP

Policie dohlíží na protest proti protikoronavirovým opatřením v Německu

Článek

Chtěli demonstrovat v An der Goldgrube (Ve Zlatém dole) v Mohuči, sídle společnosti BioNTech, která vyvinula jednu z nejslibnějších vakcín proti viru SARS-CoV-2. Protestní hnutí, jež si říká Querdenken (Nestandardní myšlení), vyslalo své zástupce vyjednávat s policií a orgány činné v trestním řízení tají podrobnosti.

Zástupci státu však dali najevo, že událost se nemůže uskutečnit před sídlem firmy, protože naproti je nemocnice, jejíž přístupové cesty nesmějí být za žádných okolností blokovány. Město navrhlo alternativní místo, ale zároveň upozornilo na přísné požadavky, jako jsou ochrana úst a nosu a pravidla vzdálenosti. Žadatel nakonec návrh stáhl a akci zrušil.

Němečtí výrobci vakcín se stále více dostávají do centra pozornosti protivakcinačních aktivistů, popíračů koronaviru a konspiračních ideologů, ale také zločinců a zahraničních zpravodajských služeb, upozornil BKA v interním dokumentu, který mají k dispozici televize WDR, NDR a list Süddeutscher Zeitung.

Slovák, který popíral koronavirus, zemřel s covidem

Evropa

„Zejména protesty a blokády před provozy výrobních společností a plánovanými očkovacími středisky lze očekávat v budoucnu – a možná i s trestnými činy,“ upozorňuje studie.

Chmatáci a hackeři

Spolková policie i policejní ředitelství jednotlivých zemí se připravují na zajištění přepravy očkovacích látek. Bundeswehr už nabídl, že podpoří logistiku a uloží vakcínu na vhodných místech a případně ji také bude střežit. Kýžená vakcína podle BKA bude lákat i zloděje.

Ti by se mohli pokusit prodat drahocenné zboží na černém trhu nebo se naočkovat sami. Spolkový úřad pro bezpečnost informací (BSI) varoval před nárůstem hackerských útoků. „Úroveň ohrožení německých výrobců očkovacích látek považujeme za vysokou,“ řekl šéf BSI Arne Schönbohm.

Spolková vláda nakoupí vakcínu a postará se o rozvoz. Jednotlivé země zajistí přípravu a provoz očkovacích středisek, v nichž se sérum musí skladovat při teplotě minus 70 stupňů. Třeba Durynsko zřídí dva centrální sklady – na utajených místech, s ostrahou a poplašnými systémy. Z nich se vakcíny rozvezou buď do 29 očkovacích center, nebo je dopraví do pečovatelských domů.

Shání se elektrikáři i speciální rukavice

Durynsko objednalo asi 5,3 milionu kanyl, 3,1 milionu injekcí, 10 560 balíčků vatových tamponů, čtyři speciální chladničky pro dlouhodobou extrémně nízkou teplotu s obsahem 550 litrů a dvě na 400 litrů.

Interpol varuje: Zločinci chtějí dostat do oběhu falešné vakcíny proti covidu

Svět

Lothar Hoffmann, viceprezident místního Zemského úřadu na ochranu spotřebitelů, dbá, aby vše klaplo. „Musím obstarat tisíce speciálních rukavic pro práci v extrémním chladu a především stoprocentně spolehlivé zdroje elektřiny pro případ výpadku proudu. A mít na paměti, že vakcína se musí spotřebovat nejpozději do pěti dnů poté, co opustí mrazák,“ vylíčil týdeník Der Stern.

Soudy řekly NE
Spolkový ústavní soud potvrdil v sobotu zákaz demonstrace v Brémách.
Tu svolali odpůrci protipandemických opatření.
Podle verdiktu panují „vážné pochybnosti“, že organizátoři splní dohodnutá opatření.
Ve stejný den zakázal protest i soud v Mannheimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám