Hlavní obsah

Nelegální odposlechy trvaly rok a půl, polský premiér žádá o vyslovení důvěry

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Nelegální odposlouchávání politiků polské vlády a vysokých státních úředníků trvalo jeden a půl roku a týkalo se desítek, možná stovek lidí. Skupina, která se jím zabývala, vyvolala v zemi politickou krizi. V Sejmu to ve středu uvedl premiér Donald Tusk a požádal poslance o vyslovení důvěry vládě.

Foto: Jerzy Dudek, Reuters

Polský premiér Donald Tusk

Článek

Hlasování by se mělo uskutečnit ještě ve středu večer. Menší koaliční partner Tuskovy Občanské platformy – Polská lidová strana – se už dala slyšet, že vládu podpoří. Společné hlasy zákonodárců obou stran by měly vyslovení důvěry zajistit.

„V pozadí odposlouchávání byl ilegální obchod s uhlím, které zaplavilo Polsko, ale také situace na Ukrajině a v Evropě,“ zdůraznil při projevu před poslanci polský premiér. Současně se omluvil za vulgární mluvu odposlouchávaných zástupců jeho vlády.

„Ten, kdo spiknutím rozhodl o tajném odposlouchávání a zveřejnění nahrávek, způsobil Polsku ztráty, a ne zisky,“ poznamenal Tusk. Zdůraznil, že bez důvěry nebude moci ve čtvrtek v Bruselu představit polský návrh na vytvoření energetické unie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám