Hlavní obsah

Nejnovější sankce USA proti Íránu jsou podle Moskvy nepřijatelné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko v pátek odsoudilo rozšíření amerických sankcí proti Íránu, ve kterých se Washington zaměřil na íránskou leteckou společnost a provozovatele přístavů. Podle ruského ministerstva zahraničí je rozhodnutí Washingtonu pro Moskvu "nepřijatelné a musí být kompletně přehodnoceno", napsala agentura AFP.

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

"Takové kroky vytvářejí potenciální situaci, ve které mohou být postiženy také ruské společnosti spolupracující s íránskými podniky, jež podléhají sankcím," uvedlo podle AFP ministerstvo v prohlášení.

Spojené státy o rozšíření hospodářských sankcí proti Íránu informovaly ve čtvrtek. Americkým společnostem a občanům v nich zakazují využívat služeb Air Iran. Tento íránský státní letecký přepravce, který létá do 35 destinací v Evropě a v Asii, je viněn, že přepravoval vojenské vybavení pro islámské revoluční gardy, ideologickou armádu režimu prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Podobné opatření bylo přijato proti íránské společnosti Tidewater, která provozuje sedm přístavů v zemi a podle Washingtonu umožnila přepravu zbraní.

Podle Moskvy tyto kroky posilují podezření, že americká politika restrikcí vůči Íránu má jiné cíle, než zabránit této asijské zemi v šíření jaderných zbraní.

Západní země viní Írán z úsilí vyvinout pod pláštíkem jaderného energetického programu nukleární zbraně. Teherán však tvrdí, že jaderný program slouží výlučně mírovým účelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám