Hlavní obsah

Nedýchat na Výkřik, prosí experti

Právo, znk

Zdá se, že sociální odstup prospívá nejen lidem, ale také slavnému obrazu Výkřik norského expresionisty Edvarda Muncha.

Foto: Profimedia.cz

Výkřik Edvarda Muncha

Článek

Odborníci, kteří se snaží zjistit důvody, proč se stav obrazu zhoršuje, přišli na to, že svou roli hraje i dech návštěvníků Munchova muzea v Oslu, kde je jedna ze tří verzí malby vystavena.

Výsledky rentgenové analýzy prozradily, že Munch při práci omylem nepoužil čisté kadmium oranžové, ale s příměsmi. Barva je tak náchylná na vlhkost, kterou vytváří například dech pozorovatele, který se k plátnu přiblíží, aby si je lépe prohlédl. To vedlo k tomu, že jasně oranžová barva soumraku, jezera a částí hlavní postavy vybledla, či se dokonce místy odlupuje.

Ukradený Munchův Příběh je na světě, v Norsku zadrželi dva podezřelé

Kultura

Munchovo časté používání experimentálních barviv představuje velkou výzvu pro „dlouhodobé udržování jeho děl, protože mají sklon procházet fotochemickými změnami, které vedou ke změně barev či ke strukturálním poškozením“, stojí ve studii vypracované vědci z Belgie, Brazílie, Itálie a USA a zveřejněné v časopise Science Advances.

„Je třeba zapracovat na relativní vlhkosti v muzeu anebo izolovat obraz od publika tak, aby si jej lidé mohli vychutnat, ale nemohli na něj dýchat,“ dodali experti podle deníku The Guardian.

Výkřik netrpí jen stárnutím. V roce 2004 ho z muzea za bílého dne ukradli zloději, dílo nenapravitelně poničili vodou a v rohu odřeli. Obraz byl o dva roky později znovu nalezen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám