Hlavní obsah

Nebudeme žít pod taktovkou islámského režimu, vyhlásil bruselský primátor

Právo, Kateřina Farna (Brusel)
Brusel

Pátý den od vyhlášení nejvyššího stupně nebezpečí končí v Bruselu řada omezení praktického života. Začalo jezdit metro, školní i předškolní zařízení se opět otevírají, stejně jako řada kulturních institucí i obchodních center. Na představitele státu se však snáší čím dál tvrdší kritika.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vojenská hlídka na velkém náměstí v Bruselu

Článek

„Nevím, jak to bude zítra (ve středu, pozn. red.) fakticky vypadat, nicméně belgická vláda má velkou snahu vrátit život do normálních kolejí. Už má k dispozici ekonomické analýzy, které říkají, že už teď je země postižená a řada podniků může mít problémy, s čímž také souvisí i nabídnuté daňové úlevy,“ řekl v úterý Právu bezpečnostní expert působící v Bruselu Radek Khol.

Zdůraznil, že preventivní opatření budou v zemi i v Bruselu pravděpodobně trvat další týdny, případně až měsíce, přičemž bezpečnostní složky budou pokračovat ve vyšetřování.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Klima strachu

„Nebudeme žít pod taktovkou islámského režimu. Pokud necháme zavřené školy, zrušíme kulturu a zakážeme lidem zábavu, tak podle koho vlastně žijeme,“ rozhořčil se v rozhovoru pro belgický deník Le Soir bruselský primátor Yvan Mayeur.

Zároveň přiznal, že vracet se k normálnímu životnímu stylu příliš rychle by nebylo rozumné. Potvrdil zvýšení počtu hlídek u stanic metra, nádraží i škol. Z nich by však neměly vzniknout „bunkry“.

Zavřená minimálně do pátku zůstávají velká muzea, do oblíbeného Atomia se již návštěvníci dostanou. Tolik očekávané finále Davis Cupu mezi Belgií a Velkou Británií by se mělo odehrát od pátku do neděle v Gentu.

„Cesta do Belgie a pobyt v Bruselu je na zvážení každého jedince. Brusel je velké evropské město, kde život sice není bez rizika, ale není to válečná zóna. I tady můžete být na špatném místě ve špatnou dobu,“ upozornil Radek Khol.

Zkrachovalý stát bez národa

Podle rozhodnutí bezpečnostní rady státu bude nejvyšší bezpečnostní stupeň v Bruselu zachován do pondělí 30. listopadu. Pro zbytek země zůstává stupeň ohrožení na úrovni 3. Pro obyvatele platí stejná doporučení jako dosud: dbát při pobytu v Belgii zvýšené opatrnosti a řídit se pokyny bezpečnostních orgánů, zejména na místech s větší koncentrací osob.

„Strach je špatný rádce. To poslední, co bychom měli udělat, je strachu ustoupit,“ vyzval všechny Gerben Van den Abbeele, který založil facebookovou stránku Sorry, we´re open (Promiňte, máme otevřeno).

Podle úterního vydání francouzského listu Le Monde selhaly belgické bezpečnostní složky v boji proti terorismu na plné čáře a deník doslova píše, že Belgie je zemí s „matoucí regionalizací a státem bez národa“.

Tim King jde v listu Politico ještě dál, když píše, že Belgie je „zkrachovalý stát“. „Jak ukázala páteční tragédie v Paříži, zbytek Evropy musí platit za selhání v Belgii,“ uzavřel svůj příspěvek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám