Hlavní obsah

Nebezpečnou mutaci koronaviru se povedlo podle Dánů zlikvidovat

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Dánsko ve čtvrtek oznámilo, že se mu zřejmě podařilo zlikvidovat nebezpečnou mutaci koronaviru SARS-CoV-2, označovanou jako cluster 5, která se objevila u norků a nakazilo se jí několik lidí. Přispělo k tomu masové vybíjení těchto zvířat na kožešinových farmách. Nakonec jich bylo vybito 2,85 milionu, uvedl list The Washington Post.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Likvidace těl zabitých norků.

Článek

„Od 15. září nebyly detekovány žádné další případy nákazy variantou cluster 5, což je důvod, proč Státní institut sér dospěl k závěru, že tato varianta (koronaviru) je s největší pravděpodobností vyhubena,“ uvedlo dánské ministerstvo zdravotnictví v prohlášení, z něhož citovala agentura Reuters.

Foto: Ritzau Scanpix, Reuters

Norci na farmě v Dánsku.

Mutace je považována za nebezpečnou, protože dokáže potlačit imunitní reakci organismu. Objevila se nejen u norků, ale nakazilo se jí také pět lidí.

Vzhledem k potlačení imunitní reakce u nakažených panovala obava, že by tato subvarianta viru mohla zhatit plány na očkování proti covidu-19. Mohla by totiž snížit obrannou reakci organismu.

V Dánsku vybijí celou populaci norků. Přenášejí koronavirus

Koronavirus

Proto Dánsko před dvěma týdny nakázalo vyhubit všech 17 milionů norků na farmách, neboť se tam šířila nákaza, i když většinou nešlo o tuto nebezpečnou mutaci. Za týden jich bylo zlikvidováno 2,85 milionu, pak se vybíjení pozastavilo.

Koronavirus u norků byl zjištěn i v dalších zemích, jako je Nizozemsko nebo USA, kde se také přenesl na lidi. Tam však k hubení zvířat nepřistoupili.

Koronovirus našli i u norků v USA. Zabil už přes 15 000 zvířat

Amerika

Kvůli vybíjení norků musel odstoupit ministr zemědělství Mogens Jensen. Nařízení totiž bylo v rozporu se zákony. Ministr v rezignačním dopise uvedl, že „už nadále nemá adekvátní podporu ve většině parlamentních stran“.

Výzvám k rezignaci kvůli vybíjení norků čelí i dánská premiérka Mette Frederiksonová. Ta přiznala, že šlo o těžké rozhodnutí, vyžadovalo ráznou akci. Armáda hloubila hroby pro utracená zvířata.

Reklama

Výběr článků

Načítám