Hlavní obsah

Navrátivší se Tusk rázně vybudil polskou opozici

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se před měsícem bývalý polský premiér a předseda Evropské rady Donald Tusk po šesti letech v Bruselu vrátil do vlasti i do čela opoziční strany Občanská platforma (PO), kterou kdysi založil, jeho protivníci nešetřili posměchem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Donald Tusk.

Článek

Jde o marnou snahu, z jeho kdysi nejsilnější strany v Polsku se stal nevýznamný trpaslík, který od roku 2015 prohrává jedny volby za druhými, znělo nejen z řad vládní konzervativní partaje Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyňského.

A skutečně, volební preference PO se ještě před pár týdny pohybovaly na hranici deseti procent, což je zhruba 3,5násobně méně, než měla PiS, a nic nenasvědčovalo, že by mohl nastat velký obrat.

Příchod Tuska však bývalé voliče této proevropské strany nečekaně zmobilizoval. Jeho mítinky jsou najednou zaplněné, jako kdyby šlo o koncert nejznámější rockové hvězdy.

Poslední boj Tusk–Kaczyňski už raší

Evropa

„Na setkání s Tuskem přicházejí mladí i starší, rodiny s dětmi, ale i turisté jedoucí zrovna kolem. Nejsou to jen přívrženci tohoto politika, ale i lidé, kteří už nechtějí u moci Kaczyňského,“ napsala Gazeta Wyborcza.

Tuskův návrat vyvolává u řady lidí podobné nadšení a naděje „jako kdysi návštěvy papeže Jana Pavla II. v rodné zemi“, napsal dokonce portál natemat.pl.

Sotva po dvou týdnech od dynamického návratu Tuska do vlasti poskočily volební preference jeho strany na 18 procent a v těchto dnech, podle průzkumu agentury Research Partner, ještě dál vzrostly až na 24 procent.

Expremiér Tusk se vrací do polské politiky. Povede Občanskou platformu

Zahraniční

Vládní PiS zůstává v čele, ale jeho podpora už klesla na třicet procent. Nové politické uskupení Polsko 2050, jež se do příchodu Tuska pohybovalo okolo dvaceti procent, má nyní sotva deset procent. „Čas ukáže, zda tento trend vydrží do podzimu 2023,“ podotkl web natemat.pl s odkazem na termín příštích parlamentních voleb.

Reklama

Výběr článků

Načítám